A- A+
Φόρος κερδών σε όσους επικαλούνται πωλήσεις ακινήτων για να «δικαιολογήσουν» καταθέσεις
Σαν επιτηδευματίες κινδυνεύουν να φορολογηθούν όσοι πιάστηκαν στη «φάκα» της εφορίας για υψηλές καταθέσεις και προσπαθούν να τις δικαιολογήσουν επικαλούμενοι πωλήσεις ακινήτων.

Το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζεται η φορολογική αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων.

Προσαύξηση περιουσίας

Ο λόγος γίνεται για κατόχους τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν βάση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τις καταθέσεις τους.

Πολλοί από αυτούς επικαλούνται πωλήσεις ακινήτων για να δικαιολογήσουν τα υψηλά ποσά που βρίσκονται στο λογαριασμό τους.

Εάν λοιπόν διαπιστωθεί ότι ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα, τότε επιβαρύνονται με φόρο επιχειρηματικών κερδών.

Η νέα εγκύκλιος

Με την εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών θα τίθενται ξεκάθαροι κανόνες για το ποιος θα θεωρείται επιτηδευματίας και θα φορολογείται σαν κατασκευαστής και πότε όχι.

Ειδικότερα, θα ορίζεται ότι όποιος πουλήσει τρία ακίνητα και άνω σε διάστημα 2 ετών θα φορολογείται σαν επιτηδευματίας, εκτός εάν αποδείξει το αντίθετο, με βάση κάποιους σταθερούς κανόνες.

Εξάλλου, εάν κάποιος συγκυριακά πούλησε ένα συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων, που να τον χαρακτηρίζουν ως επιτηδευματία, θα υπάρχει τρόπος για την εξαίρεσή του.

Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός ως κατασκευαστή συνεπάγεται έναρξη δραστηριότητας στην εφορία και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ.