A- A+
Ευκαιρίες στα στεγαστικά δάνεια: Δόση 400 ευρώ ανά 100 χιλ. ευρώ δανείου
Σε ελκυστικά επίπεδα διατηρούνται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Ποιοι εξασφαλίζουν φθηνή τραπεζική χρηματοδότηση για την αγορά ακινήτου.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο κυμαινόμενο ή σταθερό για 1 έτος επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν το Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,67%.

Αυτό σημαίνει ότι ανά 100.000 ευρώ δανείου η μηνιαία δόση δεν ξεπερνά τα 590 ευρώ για διάρκεια εξόφλησης τα 20 χρόνια και τα 459 ευρώ για διάρκεια 30 ετών και τα 398 ευρώ για διάρκεια 40 ετών.

==========================================================================

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Βρείτε το φθηνότερο στεγαστικό δάνειο για Αγορά Ακινήτου ή για Μεταφορά Υπολοίπου από άλλη τράπεζα

==========================================================================

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένουν και τα σταθερά επιτόκια. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο το μέσο σταθερό από 2 έως 5 έτη επιτόκιο ανήλθε σε 3,95%, δηλαδή είναι χαμηλότερο και από το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται σε πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Τι χρειάζεται για να πάρετε δάνειο

Βέβαια τα παραπάνω επιτόκια δεν προσφέρονται στον καθένα που θα ζητήσει δάνειο. Πλέον όλες οι τράπεζες είναι πολύ αυστηρές στην εξέταση των αιτημάτων που δέχονται. Συγκεκριμένα, για να εξασφαλίσει κάποιος στεγαστικό δάνειο, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• Να διαθέτει τουλάχιστον το 25% της εμπορικής αξίας του ακινήτου που θέλει να αγοράσει.
• Το σύνολο των μηνιαίων δόσεων που θα πληρώνει στις τράπεζες, μετά και τη λήψη του στεγαστικού δανείου δε θα πρέπει να ξεπερνά το 40% των εισοδημάτων του.
• Να μην υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να χάσει τη δουλειά του ή να μειωθούν σε αξιοσημείωτο βαθμό τα εισοδήματά του.
• Αν έχει καταθέσεις στην ίδια τράπεζα, λειτουργεί θετικά στην αξιολόγησή του
• Αν διαθέτει και άλλη ακίνητη περιουσία, μετράει για την τελική απόφαση που θα λάβει η τράπεζα για τη χρηματοδότησή του

Στεγαστικά ...ανεργίας η νέα μόδα

Οι τράπεζες με στόχο να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας στα νοικοκυριά έχουν δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες στεγαστικά δάνεια με προστασία κόντρα στην κρίση.

Τα «όπλα» που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφαλείας στα νοικοκυριά είναι τα εξής:

Α) Διαθέτουν προϊόντα με χαμηλά σταθερά επιτόκια για διάρκεια 3, 5, 10 ή ακόμη και 15 ετών, μέσω των οποίων ο δανειολήπτης εξασφαλίζει ότι η μηνιαία του δόση θα παραμείνει σταθερή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Β) Προσφέρουν ευελιξίες στον τρόπο αποπληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου εξόφλησης ο δανειολήπτης μπορεί για ένα διάστημα πχ. 6 ή 12 μηνών να μην πληρώσει καθόλου δόσεις ή να καταβάλλει μόνο τους τόκους.

Ετσι, μπορεί να ξεπεράσει μία οικονομική δυσκολία, χωρίς να τον «κυνηγήσει» η τράπεζα, η οποία του παρέχει μία εμβόλιμη περίοδο χάριτος.

Γ) Διατίθενται προϊόντα μεταβαλλόμενης διάρκειας. Τα προγράμματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στο δανειολήπτη να επιμηκύνει την αρχική διάρκεια εξόφλησης του δανείου του, ώστε να πετύχει σε μία μόνιμη βάση μείωση της δόσης του.

Οσο πιο μεγάλη η διάρκεια του δανείου, τόσο πιο χαμηλή η δόση, ωστόσο αυτή η εξυπηρέτηση συνεπάγεται και αύξηση των συνολικών τόκων.

Δ) Μαζί με τα δάνεια, οι τράπεζες προσφέρουν και ασφαλιστικά προγράμματα που εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του δανείου σε περίπτωση που το νοικοκυριό υποστεί απώλεια των εισοδημάτων του.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να χάσει τη δουλειά του και να μείνει άνεργος για έξι μήνες. Το πρόγραμμα θα καλύψει για αυτό το εξάμηνο τις δόσεις του δανείου, τις οποίες ο δανειολήπτης δε θα πληρώσει ποτέ.