A- A+
«Παράθυρο» για μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων λόγω χρεών στο Δημόσιο
Τη δυνατότητα να προχωρούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων για οφειλές προς το Δημόσιο με τίμημα χαμηλότερο της αντικειμενικής τους αξίας, θα δίνει νέα ρύθμιση που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, η τιμή πώλησης ενός ακινήτου οφειλέτη του δημοσίου σε πλειστηριασμό δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής του αξίας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι ισχύουσες αντικειμενικές αξίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλότερες των εμπορικών, η πλειονότητα των πλειστηριασμών κηρύσσονται άγονοι.

Το νέο καθεστώς

Με βάση τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, θα αρθεί με νομοθετική παρέμβαση αυτός ο περιορισμός.

Δηλαδή θα μπορούν να πωλούνται τα ακίνητα μέσω του πλειστηριασμού ακόμη και στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας, προκειμένου να επιταχύνεται η διαδικασία είσπραξης της οφειλής.

Επιπλέον, για την ευκολότερη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων, θα δημιουργηθούν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδικές ιστοσελίδες στις οποίες θα αναρτώνται πληροφορίες για τα κατασχεμένα ακίνητα.