A- A+
Απαλλαγή από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις - ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο ως 10.000 ευρώ
Νομοσχέδιο που θα προβλέπει την απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, αποτελώντας μάλιστα και μνημονιακή υποχρέωση από τις αρχές του 2013.

Εάν η εξαίρεση από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ ισχύσει για επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ, εκτιμάται ότι θα αφορά συνολικά 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Τι ζητά η τρόικα

Η τρόικα έχουν ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τις συγκεκριμένη ομάδα φορολογουμένων, καθώς θεωρεί ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα θεωρούν πως δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.

Η κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει τη σχετική ρύθμιση έως σήμερα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ήθελε προηγουμένως να προχωρήσει άλλες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία.