A- A+
Διαπραγματευτές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης Εθνική και Eurobank
Καθεστώς Βασικού Διαπραγματευτή στις διεθνείς αγορές ανέθεσε στην Εθνική Τράπεζα και στην Eurobank EFG, το European Financial Stability Facility (EFSF).

Οι δύο ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των 44 διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών που θα αναλάβουν ρόλο Βασικού Διαπραγματευτή του EFSF.

Το EFSF συστάθηκε από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και αποτελεί τμήμα του Συνολικού Πακέτου των €750 δις. που αποφασίστηκε στις 9.5.2010.

Πώς δουλεύει ο νέος μηχανισμός

Το EFSF μπορεί να εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των χωρών μελών της ευρωζώνης μέχρι του ποσού των €440 δις. ευρώ για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, βάσει των όρων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Το ίδιο το EFSF έχει λάβει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση και από τους τρείς βασικούς διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα η οποία εντάχθηκε στο Μηχανισμό αυτό. Διευκρινίζεται ότι η Ελλάδα έχει ενταχθεί σε ένα ξεχωριστό μηχανισμό στήριξης και όχι στο EFSF.

Προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, το EFSF είχε προβεί στην αναζήτηση των Βασικών Διαπραγματευτών των ομολόγων που θα εκδίδει. Κριτήρια επιλογής των Βασικών Διαπραγματευτών αποτέλεσαν: η διεθνής τους παρουσία, το υψηλό επίπεδο στελέχωσης, η αποδεδειγμένη ικανότητα διάθεσης των ομολόγων στην πελατεία τους, η άρτια τεχνογνωσία, κά.