A- A+
Στροφή της ζήτησης στα παλαιά ακίνητα - Ποια είναι σήμερα τα πιο εμπορικά
Στροφή των αγοραστών σε παλαιά ακίνητα, τουλάχιστον πέντε ετών, καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων RE/MAX. Πόσο έπεσα πέρυσι οι τιμές.

Το 2013 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες/διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού.

Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν, σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς μεταχειρισμένες κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 87%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι πενταετίας) που μόλις συγκέντρωσαν το 13% (πλήρης αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησε μόλις το 2% των αγοραστών).

Στην κορυφή της ζήτησης

Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, κυριάρχησαν τα παλαιά ακίνητα (άνω της 25ετίας) σε ποσοστά 47% και 71% αντίστοιχα, ενώ στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούνται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ετσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες μέχρι 15 ετών προτιμήθηκαν από 7 στους 10 αγοραστές (68%) (υπερδιπλάσιοι σε σχέση με την Αττική και 5-6 φορές περισσότεροι σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη).

Τέλος, περίπου 8 στους 10 (79%) αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλ. μέχρι εμβαδού 110 τ.μ.), με το ενδιαφέρον του ¼ του συνόλου των αγοραστών να εστιάζεται στην κατηγορία 1-50 τ.μ. Δεύτερη στις προτιμήσεις η κατηγορία 71-90 τ.μ. (22%).

Στην Αττική δημοφιλέστερη ήταν η κατηγορία των 91-110 τ.μ. με 24%, ενώ στη Θεσσαλονίκη ήταν από 71 ως 90 τ.μ. σε ποσοστό 38% του συνόλου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε έντονη προτίμηση από έναν στους τρεις αγοραστές στα μικρά διαμερίσματα (ως 50 τ.μ.), ενώ σχεδόν το 40% επέλεξε την κατηγορία 51-90 τ.μ.

Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα/αγροτεμάχια.

Πόσο έπεσαν οι τιμές

Πανελλαδικά οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων/παλαιών ακινήτων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το 2012, ενώ των νέων/νεόδμητων κατά 7%, συγκριτικά δε η πτώση το προηγούμενο έτος ήταν 13% και 9% αντίστοιχα.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 8%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9%, ενώ για τα νεόδμητα στο 6%-7%.

Τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές είναι διαπραγματεύσιμες και επηρεάζονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.

Οι προβλέψεις για φέτος

Για το 2014 - παρ' όλο που κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξε κώλυμα λόγω του φόρου υπεραξίας - αναμένεται σταθεροποίηση με τάση ελαφράς ανόδου, σύμφωνα με τη RE/MAX.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν θετικά είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή αλλά και η στροφή δειλά-δειλά των τραπεζών για χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων.

Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η διαμόρφωση και η διατήρηση ενός αισιόδοξου κλίματος στην ελληνική οικονομία, αλλά και η πολιτική σταθερότητα που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους υποψήφιους επενδυτές / αγοραστές.