A- A+
Πώς θα γίνονται οι κατασχέσεις λόγω οφειλών με το νέο νόμο - Τα όρια προστασίας
Την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των ακατάσχετων ορίων από μισθούς, συντάξεις και καταθετικούς λογαριασμούς για οφειλές προς το δημόσιο προβλέπει η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Με εγκύκλιό του ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάτης αναλύει τη διαδικασία με την οποία θα γίνονται από εδώ και στο εξής οι κατασχέσεις καθώς και τα νέα (αυξημένα) όρια «προστασίας».

Οι βασικές αλλαγές

Με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στη Βουλή τίθενται σε άμεση εφαρμογή τα εξής:

ί) Αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από χίλια (1.000) ευρώ σε χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ και
ίί) Θεσπίζεται το ακατάσχετο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για ένα μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Ακατάσχετο από αποδοχές
Με βάση το νόμο, δεν επιτρέπεται χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη ή μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών και επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ αυτών, όμως το εναπομένον ποσό από το σύνολο τους να μην είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Ακατάσχετο από τράπεζες
Παράλληλα, θεσπίζεται το ακατάσχετο καταθέσεων για ένα και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε πιστωτικά ιδρύματα για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα μέχρι το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.
Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.
Νέο όριο οφειλών
Επιπλέον, αυξάνεται από τριακόσια (300) ευρώ που ισχύει σήμερα σε πεντακόσια (500) ευρώ, το ποσό της οφειλής για το οποίο δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Συγκεκριμένα, κάτω από αυτό ποσό δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, κατά των οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από κάθε αιτία, πλην του μέτρου της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.
Διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της διάταξης αυτής, λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ληξιπροθέσμων χρεών του οφειλέτη από κάθε αιτία (για την καταβολή των οποίων ευθύνεται ως πρωτοφειλέτης, συνυπόχρεος, εγγυητής κλπ.) και όχι μεμονωμένες οφειλές αυτού.
Στο ανωτέρω ποσό δεν περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής ή και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής τουάρθρου 6 του ΚΕΔΕ, καθώς και των άρθρων 53 και 57 ν. 4174/2013.
Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη.
Επιστροφή κατασχέσεων

Εξάλλου, με τη νέα νομοθεσία, οφειλέτες του δημοσίου στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση μισθού ή σύνταξης από τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο κάτω των 1.500 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμες οφειλές χαμηλότερες των 500 ευρώ, μπορούν να ζητήσουν περιορισμό ή άρση της κατάσχεσης με βάση τα νέα όρια, μόνο με αίτησή τους στην αρμόδια εφορία.

Το μέτρο αφορά ποσά που έχουν κατασχεθεί έως τις 6 Απριλίου, δηλαδή μία ημέρα πριν από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

«Αναγκαστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι και 6/4/2014, (προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών) για ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το χρόνο επιβολής τους, μικρότερες του ανωτέρω ποσού των πεντακοσίων (500) ευρώ, αίρονται μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη» αναφέρει η εγκύκλιος.