A- A+
Προθεσμιακές: Μειώσεις επιτοκίων σε Alpha, Eurobank, TT
Ένας νέος κύκλος μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις μετά από πέντε συνεχούς μήνες σταθεροποίησης, άνοιξε τις τελευταίες ώρες, με την αλλαγή των αποδόσεων από τρεις τράπεζες.

Ο λόγος γίνεται για την Alpha Bank και τον όμιλο της Eurobank, ο οποίος περιλαμβάνει και το δίκτυο του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που προχώρησαν σε προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στην πλειονότητα των λογαριασμών προθεσμίας που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική κίνηση συμπίεσης του κόστους καταθέσεων που επιχειρείται από τον περασμένο Νοέμβριο, ανοίγοντας το δρόμο για χαμηλότερες αποδόσεις στην ελληνική αγορά.

Τα αίτια της πτώσης

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων:

α) Της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης και του δεύτερου κύκλου ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος, μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς και την έκδοση ομολόγου από τη δεύτερη

β) Του νέου περιβάλλοντος χαμηλότερων επιτοκίων που έχει διαμορφωθεί για το ελληνικό δημόσιο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και των έντοκων γραμματίων

Το ύψος των μειώσεων

Στα περισσότερα προγράμματα της Alpha Bank και της Eurobank, η μείωση των επιτοκίων δεν ξεπερνά τις 30 μονάδες βάσης.

Σε γενικές γραμμές έχουν «προστατευτεί» από τις μειώσεις καταθέτες με αποταμιεύσεις τουλάχιστον 50.000 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου τα επιτόκια έχουν περικοπεί κατά 70 μονάδες βάσης.

Οι επόμενες κινήσεις

Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, που έχουν μείνει «πίσω» στις περικοπές επιτοκίων.

Για το λόγο αυτό συνιστούν σε όσους έχουν ελεύθερα χρήματα να τα δεσμεύσουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πριν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες κινήσεις.

Στόχος των τραπεζών είναι με τη σταδιακή επανασύνδεση της χώρας με τις αγορές, η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις να υποχωρήσει κάτω από 2% από τα επίπεδα του 2,70% - 2,80% που εκτιμάται ότι βρίσκεται σήμερα.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr