A- A+
Στην κορυφή των αποδόσεων στην Ευρώπη τα ελληνικά ομόλογα από την αρχή του 2014
Εντυπωσιακή είναι η πορεία που ακολουθούν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων από την αρχή του χρόνου έχοντας καταγράψει κέρδη της τάξης του 20%, ξεπερνώντας κάθε άλλο ευρωπαϊκό τίτλο.

Μάλιστα χθες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου διαμορφώθηκε κάτω από 7% μετά από πολλά χρόνια.

Αναλυτικότερα, από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το κλείσιμο της 18/3, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε υποχωρήσει κατά περίπου 20% (σ.σ στο 6,83%).

Ισόποση άνοδο είχε σημειώσει η τιμή των ομολόγων, η οποία πάντα κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την απόδοση των τίτλων. Αντίστοιχα οι τιμές των Πορτογαλικών ομολόγων έχουν καταγράψει άνοδο κατά 10% και των Ισπανικών κατά 5,3%.

«Βγαίνουμε αγορές»

Οι εξελίξεις αυτές διευκολύνουν την έξοδο της χώρας στις αγορές. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοίδης, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να πραγματοποιήσει την έξοδο στις αγορές πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μελετά μία περιορισμένη έκδοση 5ετών ομολόγων, η οποία κρίνεται αναγκαία για να καλύψει την γκάμα των κρατικών ομολόγων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Φεβρουαρίου η επενδυτική Τράπεζα Nomura εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία έκδοση 5ετών ομολόγων στην περίπτωση που ολοκληρωνόταν με επιτυχία η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Τρόικα, η οποία είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών σύμφωνα με την Nomura θα κυμαίνονταν στο 6%.

Με 5% δανείστηκε η Πειραιώς

Εν τω μεταξύ με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη απόπειρα ελληνικής τράπεζας για άντληση ρευστότητας από τις αγορές, μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ο λόγος γίνεται για τριετές ομόλογο κυρίου χρέους για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας. Το νέο ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 5.00%.

Το βιβλίο προσφορών, που παρέμεινε ανοικτό για λίγες ώρες, συγκέντρωσε συνολικό ενδιαφέρον που ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ (υπερκάλυψη 6 φορές). Συμμετείχαν 240 θεσμικοί επενδυτές προερχόμενοι από 25 χώρες, επιβεβαιώνοντας την απήχηση που είχε η έκδοση στο διεθνές επενδυτικό κοινό.

Επανασύνδεση με αγορές

Όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς, η έκδοση αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των αγορών στον ελληνικό όμιλο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς αποτελεί το πρώτο ομόλογο κύριου χρέους ελληνικής τράπεζας που εκδίδεται από το 2009.

Μέσω αυτής της έκδοσης, η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους (debt capital markets), διαφοροποιώντας τις πηγές ρευστότητάς της και ενισχύοντας το στόχο της να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Προηγήθηκε σειρά συναντήσεων σε επιλεγμένα χρηματοοικονομικά κέντρα (roadshow), κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε το ενεργό και έντονο ενδιαφέρον για την Τράπεζα Πειραιώς και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω της πολυπληθούς συμμετοχής εκπροσώπων των σημαντικότερων και μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών.

Εκδότης του ομολόγου είναι η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, Piraeus Group Finance Plc μέσω του προγράμματος έκδοσης ομολογιών Euro Medium Term Note - ΕΜΤΝ. Ημερομηνία διακανονισμού του ομολόγου θα είναι η 27η Μαρτίου 2014 και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Σύμβουλοι της έκδοσης ήταν οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.