A- A+
Τράπεζα Πειραιώς: Υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση JESSICA στη Βόρεια Ελλάδα
Υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς, και της ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΠΕΛΛΑΣ, η πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης έργου στην Κεντρική Μακεδονία στο πλαίσιο του JESSICA.

Πρόκειται για έργο που αφορά την κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο με τη χρήση βιομάζας ισχύος 0,95 MWe, που θα εγκατασταθεί στην Κρύα Βρύση, Δήμου Πέλλας, Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η Τράπεζα Πειραιώς διαχειρίζεται €40 εκ κεφαλαίων του JESSICA («Κοινή Ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές») για χρηματοδότηση έργων αστικής ανάπτυξης υπό την ιδιότητά της ως Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (ΤΑΑ) για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς συγχρηματοδοτεί τα έργα με €16,8 εκ από δικούς της πόρους. Συνολικά βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης στην Κεντρική Μακεδονία, 12 έργα συνολικού προϋπολογισμού €75,5 εκ που αιτούνται χρηματοδότηση από το JESSICA ύψους €36,7 εκ.

Τα έργα που αξιολογούνται αφορούν, ενδεικτικά, ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων οδοφωτισμού, μονάδα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, ευρυζωνικό δίκτυο παροχής ασύρματης πρόσβασης μέσω WiFi Hotspots, επιστέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ.

Τι είναι το JESSICA

Το JESSICA είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και υλοποιείται στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και της ΕΤΕπ με πόρους του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Αποσκοπεί στη στήριξη επενδύσεων σε βιώσιμα έργα αστικής ανάπτυξης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Το JESSICA εισήγαγε μία νέα και διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τα μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Χρηματοδότησης (δανειακή επιστρεπτέα χρηματοδότηση με προνομιακούς όρους επιτοκίου και διάρκειας αποπληρωμής, αντί επιχορήγησης).

Η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της συμμετοχής της στο πρόγραμμα JESSICA, αποδεικνύει για ακόμη μια φορά τη συνέπειά της στην προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και των τοπικών κοινωνιών, σε εποικοδομητική συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τις Περιφέρειες, τις Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές, το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.