A- A+
Στρες τεστ: Στα 6,382 δισ. ευρώ οι ανάγκες των τραπεζών - «Ναυαγεί» (;) η αύξηση της Eurobank
Στα 6,382 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα αποτελέσματα των στρες τεστ που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τα νούμερα ανά τράπεζα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε ήδη από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, το σχέδιό τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση, με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου των στρες τεστ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσωμείωσης ακραίων καταστάσεων που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, οι κεφαλαιακές ανάγκες για το σύνολο του συστήματος έχουν ως εξής:

Αναφορικά με το περιθώριο που θα δοθεί για την αναπλήρωση των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που προέκυψαν, η κεντρική τράπεζα δεν διευκρινίζει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αλλά σημειώνει ότι όλες οι κινήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν «στο συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα».

Τα «αγκάθια»

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, δύο είναι τα μεγάλα αγκάθια που θα κληθεί να επιλύσουν το επόμενο διάστημα οι αρχές:

Πρώτον, το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί στις τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, παράμετρος που επηρεάζει καθοριστικά την προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που της λείπουν

Δεύτερον, να βρεθεί φόρμουλα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, καθώς η διοίκησή της ετοίμαζε αύξηση 2 το πολύ 2,5 δισ. ευρώ κι όχι 3 δισ. ευρώ.

Η μεθεδολογία

Η έκθεση ανακεφαλαιοποίησης που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος περιγράφει αναλυτικά την επίδραση που προβλέπεται ότι θα ασκήσουν στις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για την περίοδο 2013-2016:

(i) οι αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου του συνόλου των τραπεζικών δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και

(ii) η εκτιμώμενη λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών, βάσει μιας συντηρητικής θεώρησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που υπέβαλαν οι τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2013.

Ασφαλείς οι καταθέσεις

Η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται πάντως καθησυχαστική ως προς την ευστάθεια του συστήματος, σημειώνοντας ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα κεφάλαια θα αναπληρωθούν.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013 -Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από:

- Τα αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και

- Ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.),

- Από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί