A- A+
Επιτόκια: Οριακή πτώση στις προθεσμιακές - Ιστορικό χαμηλό στο Ταμιευτήριο τον Ιανουάριο
Οριακή υποχώρηση σημείωσαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τον Ιανουάριο, παραμένοντας για τρίτο συνεχή μήνα στα επίπεδα του 2,80%. Αρνητικό ρεκόρ στους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύουν τη σταθεροποίηση των αποδόσεων από τον περασμένο Νοέμβριο στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Σύμφωνα με αυτά, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 2,80% από 2,82% ένα μήνα νωρίτερα και 2,83% τον περασμένο Νοέμβριο.

Η σταθεροποίηση

Δεδομένου ότι και ο Φεβρουάριος κύλησε με ελάχιστες αλλαγές στα δελτία επιτοκίων των τραπεζών, τα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας έχουν πλέον κλείσει τέσσερις μήνες χωρίς ουσιαστική μεταβολή.

Τα ανοιχτά μέτωπα των τραπεζών με τα στρες τεστ, αλλά και η αβεβαιότητα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες άκαρπες μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν επιτρέπουν την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Άλλωστε, σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίες συντηρούν την πολιτική αβεβαιότητα.

Η πτώση στο Ταμιευτήριο

Από την άλλη πλευρά, σε ιστορικά χαμηλά στην εποχή του ευρώ διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο τα επιτόκια των λογαριασμών Ταμιευτηρίου και των τρεχούμενων λογαριασμών.

Ειδικότερα, ανήλθαν σε 0,66% και 0,28% αντίστοιχα, επίπεδα που καταγράφονται για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια στην εγχώρια τραπεζική αγορά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που είναι απόρροια της προς τα κάτω αναπροσαρμογής των επιτοκίων και στους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, η οποία έλαβε πιο «επιθετικές» διαστάσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά.