A- A+
Τα «έσπασαν» Τράπεζα της Ελλάδος - τρόικα για τα stress tests - Ανακοινώσεις την Παρασκευή
Χωρίς συμφωνία τέλειωσαν οι επαφές της Τράπεζας της Ελλάδος με την τρόικα για τις ασκήσεις αντοχής, λόγω διαφωνιών στη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε. Ανακοινώσεις με ...μονομερή ενέργεια από ΤτΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος δεν κατάφερε να έλθει σε συμφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν για τις τράπεζες από τα στρες τεστ που διενεργήθηκαν.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών διεφώνησαν με την εγχώρια νομισματική αρχή ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στις ασκήσεις προσωμείωσης ακραίων καταστάσεων.

Το ΔΝΤ ήταν αυτό που επέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, για αύξηση των αναγκών κοντά στα 8,50 δισ. ευρώ, ποσό που κατά σύμπτωση ισοδυναμεί με το απόθεμα κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δια παν ενδεχόμενο.

Κόντρα με το ΔΝΤ

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ χαρακτήρισε χαμηλό το ποσό του ελλείμματος που υπολογίστηκε, ζητώντας την αύξηση του «λογαριασμού» από τα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ που εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος, αρκετά υψηλότερα.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα, ανεξάρτητα από τη μη συμφωνία με τους δανειστές, θα προχωρήσει έως το τέλος της εβδομάδας σε δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ.

Ο κ. Προβόπουλος εμφανίζεται αποφασισμένος να μην κάνει πίσω στο ζήτημα των στρες τεστ, θεωρώντας ότι η άσκηση που διενεργήθηκε ήταν επαρκώς συντηρητική ως προς τις προβλέψεις της και ότι στην τελική αρμόδιος για την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών του συστήματος είναι ο επόπτης του, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, κι όχι το ΔΝΤ.