A- A+
Τις 16.000 έφτασαν οι ατιήσεις για προστασία έναντι των πλειστηριασμών - Λήγει η προθεσμία
Τις 16.000 έφτασαν οι αιτήσεις από δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από την κατάσχεση, μία ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Οι προϋποθέσεις.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), «ο νόμος για τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι δουλεύει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός αυτό «δείχνει ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Γιώργος Ζανιάς σημείωσε ότι όπως προβλέπει ο νόμος, μπορούν να προσέλθουν στις τράπεζες οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν πρόβλημα, ακόμη και δυο μήνες μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής τις οποίες θα στείλουν οι τράπεζες.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί από τις τράπεζες για την υποβολή αιτήσεων από νοικοκυριά που βρίσκονται μία ανάσα από την κατάσχεση της περιουσίας τους.

Τι ορίζει ο νόμος

Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα προστασίας είναι οι εξής:

  • Αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας: Δε θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ,
  • Ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα: Έως 35.000 ευρώ, δηλαδή χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Το μεικτό φθάνει περίπου στα 50.000 ευρώ.
  • Συνολική αξία ακίνητης και κινητής περιουσίας: Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ: Από το ποσό αυτό το σύνολο των καταθέσεων και άλλων κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Για οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, και όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων (αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας, εισόδημα, περιουσία) προσαυξάνονται κατά 10%.

Δηλαδή η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται στις 220.000 ευρώ, το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα στις 38.500 ευρώ, η συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία σε 297.000 ευρώ και οι καταθέσεις να μην είναι πάνω από 16.500 ευρώ.

Οι νέες μηνιαίες δόσεις

Για να μπορέσει ωστόσο κάποιος να αποφύγει τον πλειστηριασμό, θα πρέπει να καταβάλλει μία ελάχιστη δόση, το ύψος της οποίας εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματός του και την οικογενειακή του κατάσταση.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα καταβάλουν ετήσια δόση ίση με 10% του καθαρού εισοδήματός τους εφόσον αυτό φτάνει μέχρι τις 15.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ, καταβάλλεται ετήσια δόση 1.500 ευρώ + 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος από τις 15.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα οι δόσεις διαμορφώνονται ως εξής:

Σημειώνεται ότι για ελεύθερους επαγγελματίες η νέα μηνιαία δόση δε μπορεί να είναι χαμηλότερη του 20% της τελευταίας ενήμερης δόσης τους, στην περίπτωση που η ελάχιστη δόση με βάση τον παραπάνω υπολογισμό διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.