A- A+
Νέο αίτημα στην τρόικα για ρύθμιση των στεγαστικών του ΟΕΚ με 10ετή επιμήκυνση
Νέα προσπάθεια να πειστεί η τρόικα για να προχωρήσει η ρύθμιση των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), θα κάνει το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την επιστολή που έχει αποστείλει η ΓΣΕΕ στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ζητά την παρέμβασή της ώστε να προχωρήσουν οι τράπεζες στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των συγκεκριμένων στεγαστικών δανείων.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στα δεδομένα που πρέπει να σταθμιστούν ώστε να εφαρμοστεί η επιμήκυνση του χρόνου καταβολής των δανείων, δυνατότητα που προβλέπεται ήδη από Υπουργική Απόφαση του 2012 η οποία όμως δεν έχει λειτουργήσει στην πράξη.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι θα υπάρξει νέα, διπλή ρύθμιση: «ανανέωση» της ρύθμισης που είχε γίνει για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί απευθείας μέσω ΟΕΚ και ψήφιση της ρύθμισης που αποσύρθηκε και αφορά σε όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζα με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ.

Η μείωση των δόσεων

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εφόσον περάσει από την Τρόικα, θα επαναπροωθηθεί, θα δίνεται δικαίωμα στους δανειολήπτες να ζητήσουν 10ετή παράταση του δανείου τους (από τα 15 στα 25 χρόνια).

Τα δάνεια που θα τεθούν υπό ρύθμιση ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον πρώην ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011.

Η ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί απευθείας από τον πρώην ΟΕΚ, ενώ δε θα αφορά στο σύνολο των δανειοληπτών, αλλά όσους δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

Η επιδότηση του επιτοκίου

Για αυτούς, οι τράπεζες θα δέχονται επιμήκυνση των δανείων κατά μέγιστο 10 έτη, χωρίς να χάνεται η επιδότηση επιτοκίου και έτσι θα επιτυγχάνεται μια σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που -κατ΄ εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται).

Έτσι, ανάλογα το δάνειο, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση θα είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί το συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών.

Παράδειγμα

Ακολουθούν τρία ενδεικτικά παραδείγματα:

1) Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ, με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ και βρίσκεται στην αρχή του 4ου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/12 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 125.138 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 ευρώ σε 594 ευρώ (-40%).

2) Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 5ου έτους (μένουν δηλαδή 5 επιδοτούμενα έτη/11 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 116.341 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 989 ευρώ σε 572 ευρώ (-42%).

3) Οικογένεια η οποία έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του 7ου έτους (μένουν δηλαδή 3 επιδοτούμενα έτη/9 συνολικά), έχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 97.937 ευρώ.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 997 ευρώ σε 522 ευρώ (-48%).