A- A+
Κύπρος: Αίρονται οι περιορισμοί στις καταθέσεις προθεσμίας - Τα νέα όρια κίνησης κεφαλαίων
Στην άρση όλων των περιορισμών που ίσχυαν στις καταθέσεις προθεσμίας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, προχωρώντας σε αύξηση των ορίων κίνησης κεφαλαίων.

Αναλυτικότερα, με το διάταγμα της Παρασκευής, αίρονται τα περιοριστικά μέτρα στις προθεσμιακές καταθέσεις και αυξάνεται το υφιστάμενο όριο σε σχέση με τη μεταφορά χρημάτων εντός της δημοκρατίας, ανεξαρτήτως σκοπού.

Έτσι, διαμορφώνεται ανά φυσικό πρόσωπο, μηνιαίως, από 15.000 σε 20.000 ευρώ και ανά νομικό πρόσωπο, μηνιαίως από 75.000 σε 100.000 ευρώ.

Η επόμενη φάση

Η τρίτη φάση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων με την πλήρη ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων στη Δημοκρατία θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων και την πρόοδο στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τρ. Κύπρου.

Στη φάση αυτή, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν αναλήψεις μετρητών ενώ θα επιτευχθεί και εξαργύρωση των επιταγών. Επίσης θα καταργηθούν τα μέτρα που απαγορεύουν το άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Οι κυπριακές αρχές εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει τον Απρίλιο, εάν συνεχιστεί η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πλήρη άρση

Η τελευταία φάση της χαλάρωσης των μέτρων με την πλήρη διακίνηση κεφαλαίων εντός και εκτός Κύπρου θα προέλθει από την πρόοδο στην υλοποίηση του μνημονίου και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε την προσδοκία ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.