A- A+
Αλλαγή στην τροπολογία για επαγγελματικές μισθώσεις προς όφελος των ενοικιαστών
Σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην τροπολογία για τις επαγγελματικές μισθώσεις προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, κατά κύριο λόγο για προφυλάξει τους ενοικιαστές που μένουν εκτεθειμένοι μέσα στο 2014.

Ειδικότερα, με την αλλαγή αυτή προβλέπεται ότι ο ιδιοκτήτης οφείλει στον ενοικιαστή ως αποζημίωση πόσο ίσο με τα ενοίκια έξι μηνών σε περίπτωση που επιλέξει να διακόψει τη σύμβαση εάν συντρέχουν μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Καταγγελία του εκμισθωτή μέχρι 31 Αυγούστου 2014 μίσθωσης η οποία πρόκειται να λήξει μέχρι την ημερομηνία αυτή λόγω συμπλήρωσης της 12ετίας

- Μίσθωση που έληξε ήδη αλλά δεν έχουν παρέλθει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 εννέα μήνες από τη λήξη της,

- Μίσθωση που τέλει υπό τετραετή παράταση

Επίσης το υπουργείο επικαλούμενο λόγους ισορροπίας και αναλογικότητας αφαίρεσε από την τροπολογία τη διάταξη που προέβλεπε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει σε περίπτωση αποχώρησης του να ειδοποιήσει έξι μήνες πριν τον ιδιοκτήτη και να του καταβάλει αποζημίωση 4 ενοικίων.

Το νέο καθεστώς

Καθορίζεται ελάχιστη διάρκεια για τις νέες εμπορικές μισθώσεις η τριετία. Επιτρέπεται κάθε συμφωνία ιδιοκτητών - ενοικιαστών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης, όπως και η λύση της μίσθωσης πριν την λήξη της τριετίας, εφόσον συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Για τις υφιστάμενες μισθώσεις εξακολουθεί να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς, δηλαδή η 12ετής ελάχιστη διάρκεια.

Παράλληλα, καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας, με δεδομένες τις συνέπειες της κρίσης στην οικονομία και ειδικότερα την αγορά ακινήτων.

Παράλληλα όμως λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπάρξει αιφνιδιασμός και ανατροπή του καθεστώτος για τους εμπόρους που είναι ήδη εγκατεστημένοι στις υφιστάμενες μισθώσεις. Γι' αυτό και γίνεται διαχωρισμός μεταξύ υφισταμένων και νέων μισθώσεων.