A- A+
Στα 4,5 δισ. ευρώ «κλείδωσε» το αποτέλεσμα των στρες τεστ - Ξεκινούν τετ-α-τετ ΤτΕ και τραπεζιτών
Λίγα 24ωρα απομένουν για την ανακοίνωση των στρες τεστ στον τραπεζικό κλάδο, τα οποία αναμένεται να δείξουν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,5 - 5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η συνδρομητική υπηρεσία «Helios Plus» του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, αρχής γενομένης από την Πέμπτη ξεκινούν τετ-α-τετ συναντήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένο ραντεβού με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και θα ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι υπόλοιπες τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα έχουν μία πρώτη εικόνα για τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής, η οποία αναμένεται το αργότερο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, μετά και την έλευση τις επόμενες ημέρες της τρόικας στην Αθήνα.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Με βάση το ρεπορτάζ του «Helios Plus», από τα 4,5 - 5 δισ. ευρώ των κεφαλαιακών αναγκών τα μισά θα αφορούν τη Eurobank, ενώ ερωτηματικό παραμένει για το από ποιες τράπεζες θα λείπουν τα υπόλοιπα 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές της εφημερίδας, η Alpha Bank δεν αναμένεται να παρουσιάσει κεφαλαιακό έλλειμμα. Ως εκ τούτου τα κεφάλαια αυτά θα λείψουν από τις Τράπεζα Πειραιώς ή / και Εθνική.

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι καμία τράπεζα πλην της Eurobank δε θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου λόγω των ασκήσεων αντοχής.

Λίγες ημέρες υπομονή...