A- A+
Ανοίξτε επιχείρηση μόνο με μία υπεύθυνη δήλωση - Τι αλλάζει στις αδειοδοτήσεις
Ολική ανατροπή στο σύστημα αδειοδότησης επιχειρήσεων φέρνει το νέο σχέδιο νόμου που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Άνοιγμα εταιρείας με μια δήλωση.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του προσεχούς Απριλίου, ενώ για την εφαρμογή του θα χρειαστεί η έκδοση πέντε Προεδρικών Διαταγμάτων και αρκετών κοινών υπουργικών αποφάσεων.

Το νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις θα αφορά σε κάθε τύπο άδειας, όπως εγκαταστάσεως, λειτουργίας, ιδρύσεως επιχειρήσεων, περιβαλλοντικές άδειες, αλλά και σε μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων (βιομηχανικές, εξορυκτικές, υδατοκαλλιέργειες, λιμενικές υποδομές, τουριστικές εγκαταστάσεις, κ.α.).

Με μία υπεύθυνη δήλωση

Ο επιχειρηματίας θα ξεκινάει με μία υπεύθυνη δήλωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας και της υπευθυνότητας της διαδικασίας.

Οι έλεγχοι δεν θα γίνονται στην παροχή της άδειας, αλλά στη λειτουργία της επιχείρησης και πιστοποιημένοι φορείς του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα ελέγχουν τις επιχειρήσεις και θα αδειοδοτούν.

Οι άδειες θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά και αυθημερόν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το νέο σύστημα

Αναλυτικότερα ο «νόμος -πλαίσιο» βασίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες:

- Σύστημα απλής αδειοδότησης, ή υπεύθυνης δήλωσης. Η λογική του «νόμου -πλαίσιου» βασίζεται στην αυτοσυμόρφωση των ίδιων των επιχειρήσεων. Αλλά θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως π.χ. σε φαρμακοβιομηχανίες ή τσιμεντοβιομηχανίες.

Αυτό θα γίνει στη διάρκεια των επόμενων μηνών είτε με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος ή με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης. Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών ο στόχος είναι να περιοριστούν έως και 60% τα απαιτούμενα - σήμερα - βήματα για την αδειοδότηση μιας επιχείρησης.

- Οι έλεγχοι θα γίνονται στο στάδιο της λειτουργίας της επιχείρησης. Με τα νέα προβλεπόμενα δεν θα εξετάζεται αν πληρούνται οι προϋποθέσεις πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση αλλά αν τηρείται ο νόμος σε εγκαταστάσεις που ήδη λειτουργούν. Επίσης ο έλεγχος θα είναι δειγματοληπτικός.

Παράλληλα θεσπίζονται αυστηρές ποινές ως 3 εκατ. ευρώ ή 15% του τζίρου της επιχείρησης ακόμη και προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργία σε επιχειρήσεις που θα δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

- Έλεγχος επιχειρήσεων. Θα γίνεται από πιστοποιημένους ιδιωτικούς φορείς - κατά το πρότυπο των Ιδιωτικών ΚΤΕΟ ή των μηχανικών στον έλεγχο των πολεοδομικών σχεδίων οι οποίοι θα ελέγχονται από το Δημόσιο. Δηλαδή το δημόσιο θα ελέγχει τους ελεγκτές και πλέον ο ρόλος του θα είναι επιτελικός.

- Κεντρικό σύστημα διαχείρισης. Θα διαμορφωθεί σύστημα διαχείρισης, το οποίο θα έχει τη μορφή portal όπου όποιος θέλει να ξεκινήσει μια δραστηριότητα θα βλέπει τι χρειάζεται και να ολοκληρώνει πολλές από τις διαδικασίες για την αδειοδότηση. Στόχος η αδειοδότηση είναι να ολοκληρώνεται ακόμη και αυθημερόν.