A- A+
E-call: Αυτόματα θα καλούν το οχήματα ΙΧ τις αρχές μετά από ατύχημα από το 2015
Αισθητήρες «ατυχημάτων» θα τοποθετούνται στα νέα αυτοκίνητα από το 2015, ώστε αμέσως μετά από ένα συμβάν να υπάρχει αυτόματη κλήση προς τις αρχές, καλώντας σε βοήθεια. Πώς θα λειτουργεί το σύστημα.

Πρόκειται για ένα κανονισμό που έχει λάβει την έγκριση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή στις 26 Φεβρουαρίου, με στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα να κατασκευάζονται με αυτήν την τεχνολογία από την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια της Ευρωβουλής Olga Sehnalová, «το e-call μπορεί να σώσει μέχρι και 2.500 ζωές το χρόνο και αυτό αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πανευρωπαϊκή του ανάπτυξη».

Το σύστημα

Το νέο σύστημα δεν κοστίζει πολύ, καθώς το κόστος εγκατάστασής του δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Παρ΄ όλα αυτά σήμερα μόλις των 0,7% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν το διαθέτουν ως αξεσουάρ.

Οι αισθητήρες που ενεργοποιούν τους αερόσακους μετά από ένα ατύχημα, θα στέλνουν την πληροφορία μέσω του υπολογιστή του αυτοκινήτου.

Έτσι, θα γίνεται αυτόματα κλήση στον πανευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), ενώ -μέσω ενός συστήματος εντοπισμού θέσης- θα αποστέλλονται παράλληλα τα στοιχεία για την ακριβή τόπο και χρόνο της σύγκρουσης.

Με αυτό τον τρόπο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ειδοποιούνται ταχύτατα προκειμένου να στείλουν επιτόπου ασθενοφόρο, περιπολικό της αστυνομία, πυροσβεστικό όχημα κ.ο.κ. Το σύστημα θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και χειροκίνητα, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον οδηγό.