A- A+
Τριετείς οι νέες επαγγελματικές μισθώσεις κατ΄ εντολήν τρόικας - Στο στόχαστρο οι κακοπληρωτές
Τροπολογία με την οποία μειώνεται η ελάχιστη διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων στα τρία χρόνια θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η συγκεκριμένη αλλαγή θα αφορά μόνο τις νέες επαγγελματικές μισθώσεις και όχι τις παλαιές. Όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί έως σήμερα θα διέπονται από το τρέχον καθεστώς προστασίας, που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια συμβολαίου τα 12 χρόνια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ότι οι τρεις τροπολογίες πρόκειται να κατατεθούν στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εσωστρέφειας, το οποίο ψηφίστηκε από την Επιτροπή και αναμένεται η συζήτησή του στην ολομέλεια.

Η συγκεκριμένη τροπολογία έχει στόχο την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, ώστε από τη μία πλευρά να γίνει πιο ευέλικτο το σύστημα ενοικίασης και από την άλλη να λειτουργήσει υπέρ των ιδιοκτητών, οι οποίοι πολλές φορές εγκλωβίζουν τα ακίνητά τους σε κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται το σημερινό καθεστώς μεγάλης ελάχιστης υποχρεωτικής διάρκειας.

Αντιδρούν οι έμποροι

Αντίθετοι με το ενδεχόμενο μείωσης της διάρκειας των νέων μισθώσεων στα τρία χρόνια εμφανίζονται οι έμποροι, οι οποίοι αντιπροτείνουν τον περιορισμό της στα έξι χρόνια.

«Η εξέλιξη για τις νέες επαγγελματικές μισθώσεις, σαφώς και δεν ικανοποιεί τον εμπορικό κόσμο, αφού σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο της χώρας μας η περίοδος απόσβεσης μιας επένδυσης είναι τα πέντε χρόνια», τονίζει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Οπως σημειώνει «ως εκ τούτου, θα έπρεπε αυτός ο χρόνος να υπερκαλύπτεται και να προστατεύει τον συνεπή επιχειρηματία. Προσπαθήσαμε με πολλά επιχειρήματα να αποδείξουμε ότι η πρότασή μας για 6 χρόνια αντί της πλήρους κατάργησης θα ήταν μία γενναία και αποδεκτή μείωση της 12ετίας, των παλαιών μισθώσεων, αλλά μάταια».

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, «η τριετία μπορεί να είναι μια μέση λύση μεταξύ Υπουργείου και Τρόικας, αλλά δεν μας δικαιώνει. Η ΕΣΕΕ προτίθεται να δημιουργήσει υπηρεσία φιλικού διακανονισμού χρησιμοποιώντας το θεσμό της Διαμεσολάβησης και να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να υλοποιήσει παλαιότερη πρότασή της για την ενίσχυση των επιτροπών της Περιφέρειας που θα επιλύουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις αλλαγές στις εμπορικές μισθώσεις».