A- A+
Ζαν Κλοντ Τρισέ: Χωρίς μέτρα η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή - Την παρομοίασε με τη Lehman
Του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα μετά το 2010 υπερασπίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Μαθήματα από την κρίση: Βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ» που διοργανώνει η ελληνική προεδρία της ΕΕ στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι χωρίς τα μέτρα η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή!

Όπως είπε «η ελληνική κρίση ήταν αντίστοιχη, μέχρι ενός σημείου, με την υπόθεση της Lehman Βrothers. Ωστόσο η Ευρωζώνη απέφυγε τα χειρότερα και το μεγάλο σοκ».

Ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν είχαν λάβει γενναίες αποφάσεις «θα είχαμε βρεθεί σε μία απύθμενη ύφεση, λόγω της ισχυρής μεταδοτικότητας της κρίσης και των διαφορετικών δομών των οικονομικών των κρατών-μελών».

Το PSI και οι ομολογιούχοι

Αν και παραδέχθηκε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ευρωζώνη δέχθηκε σοβαρό πλήγμα, υπερασπίστηκε τις δράσεις που αποφασίστηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του κοινού για το τι θέση παίρνει απέναντι στο γεγονός ότι οι μόνοι κάτοχοι ομολόγων που ζημιώθηκαν από το PSI ήταν οι ιδιώτες, απάντησε ότι η ΕΚΤ έκανε πολλά για να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ήταν αυτές που ήταν ενάντια στην αναδιάρθρωση του χρέους, μέχρι και τον Ιούλιο του 2011, όταν αυτό έγινε δεκτό.