A- A+
Βρείτε το επενδυτικό σας προφίλ μέσα από 8 ερωτήσεις - Το ιδανικό χαρτοφυλάκιο
Το επενδυτικό τους προφίλ που θα τους επιτρέψει τη δημιουργία του ιδανικού χαρτοφυλακίου μπορούν να ανακαλύψουν οι επενδυτές μέσω του online εργαλείου της Εθνικής Τράπεζας.

Απαντώντας σε οκτώ ερωτήσεις, το εργαλείο της τράπεζας μετρά τον κίνδυνο που θέλει να αναλάβει κάποιος και την προσδοκώμενη απόφαση, γεγονός που επιτρέπει το σωστό οικονομικό προγραμματισμό.

Πρόκειται για μία διαδικασία απαραίτητη πριν την κατάρτιση ενός χαρτοφυλακίου, διότι εξασφαλίζει ότι ο συνδυασμός των επενδύσεων που θα επιλεγεί θα ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο προφίλ του επενδυτή.

Τέσσερις κατηγορίες

Με βάση τις απαντήσεις που θα δοθούν, το εργαλείο της Εθνικής Τράπεζας τοποθετεί τον επενδυτή μεταξύ των ακόλουθων τεσσάρων κατηγοριών:

1) Συντηρητικό. Το προφίλ σας οδηγεί στην επιλογή ενός συντηρητικού (preservative) χαρτοφυλακίου. Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο στοχεύει στην προστασία του κεφαλαίου σας με κύριο χαρακτηριστικό την άμεση ρευστοποίηση αυτού αναλαμβάνοντας εξαιρετικά χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο. Το χαρτοφυλάκιο αυτό απαρτίζεται κυρίως από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος.

2) Εισοδήματος. Το προφίλ σας οδηγεί στην επιλογή ενός χαρτοφυλακίου εισοδήματος (income). Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο στοχεύει στην επίτευξη σταθερού εισοδήματος από τοκομερίδια, μερίσματα και βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις καθώς επίσης και στην διατήρηση της κεφαλαιακής βάσης αναλαμβάνοντας πολύ μικρό επενδυτικό κίνδυνο.

3) Ισορροπημένο. Το προφίλ σας οδηγεί στην επιλογή ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου (income and growth). Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο στοχεύει στην επίτευξη εισοδήματος από τοκομερίδια και μερίσματα, όσο και σε κεφαλαιακή υπεραξία μεσοπρόθεσμα, αποδεχόμενος μία πιθανή διακύμανση του κεφαλαίου. Το χαρτοφυλάκιο αυτό απαρτίζεται κυρίως από ομόλογα και μετοχές.

4) Αναπτυξιακό. Το προφίλ σας οδηγεί στην επιλογή ενός αναπτυξιακού (growth) χαρτοφυλακίου. Ένα τέτοιο χαρτοφυλάκιο στοχεύει στην επίτευξη μιάς σημαντικής κεφαλαιακής υπεραξίας μακροπρόθεσμα με ανάληψη αυξημένου επενδυτικού κινδύνου. Οι μετοχικές αξίες αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου.

Κάντε το τεστ