A- A+
Δάνεια 3 δισ. ευρώ θα δώσει η Εθνική Τράπεζα το 2014 σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Το σχέδιο
Τον προγραμματισμό της Εθνικής Τράπεζας για το 2014, που περιλαμβάνει δανειοδοτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ, παρουσίασε η διοίκησή της, στο πλαίσιο περιοδείας της σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα δοθεί για δάνεια τόσο στην εταιρική, όσο και στη λιανική τραπεζική, με την τράπεζα να στοχεύει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση αιτημάτων για τη διοχέτευση ρευστότητος στην αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν η Εθνική θα στηρίξει δράσεις που στηρίζονται στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με όραμα και προοπτική.

Όπως επισημάνθηκε, η Εθνική προωθεί ενεργά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κάλυψε, στο 2013, το 48,6% των εγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων δανείων.

Το ποσό που αφορά την Εθνική ανήλθε σε 555,6 εκατ. ευρώ (ύψος εγκεκριμένων δανείων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων) και είναι υπερδιπλάσιο του ποσού που κάλυψε η αμέσως επόμενη της Εθνικής συστημική τράπεζα.

35 δισ. ευρώ στην αγορά

Όπως επεσήμανε ενώπιον επιχειρηματιών της τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλός της Αλέξανδρος Τουρκολιάς, στην ελληνική οικονομία, στα επόμενα 6 χρόνια, από διάφορες πηγές, κοινοτικές, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τραπεζικός δανεισμός κ.τ.λ., θα διοχετευτούν περίπου 35 δισ. ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά από μόνα τους μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, συμβάλλοντας καθοριστικά για την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Τουρκολιάς είναι δυνατή η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 3%.

Και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη διαδικασία η Εθνική είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο βοηθώντας την υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα να σταθεί στα πόδια της.