A- A+
Ποιοι δείκτες προμηνύουν ανάπτυξη το 2014 στην Ελλάδα - Φως στο τούνελ
Περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας αφήνει κατά τους οικονομολόγους της Eurobank, η θετική μεταβολή μίας σειράς δεικτών, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Ειδικότερα, τόσο ο όγκος των λιανικών πωλήσεων, όσο και ο δείκτης PMI διαμορφώθηκαν σε επίπεδα που δημιουργούν την προσδοκία ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για την εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ , ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο χωρίς τα καύσιμα, σημείωσε ετήσια αύξηση 3,0% τον Νοέμβριο 2013 – για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 – έναντι μείωσης 16,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η συγκεκριμένη αύξηση μπορεί να αποδοθεί και στη μείωση των τιμών μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων το Νοέμβριο αλλά και στην εφαρμογή του μέτρου για την λειτουργία των καταστημάτων και την Κυριακή.

«Αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, η επίδοση του Νοεμβρίου αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη για τις θετικές επιπτώσεις από την ενίσχυση του ανταγωνισμού» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Ο δείκτης PMI

Ο κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο του 2013 (σε επίπεδα υψηλότερα του 50) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Ειδικότερα, ήταν στις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο 2014 από τις 49.6 μονάδες το Δεκέμβριο 2013.

Η βελτίωση οφείλεται τόσο στην αύξηση της παραγωγής και των παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2014, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των τιμών των προϊόντων, αλλά και μιας μικρής αύξησης των παραγγελιών από το εξωτερικό.

Ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης σύμφωνα με τον σχετικό υποδείκτη συνέχισε να είναι αρνητικός, αλλά περιορίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών στο μεταποιητικό τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία του συγκεκριμένου δείκτη.