A- A+
Επιτόκια: Οι καλύτερες προθεσμιακές με ορίζοντα …τις εκλογές
Στην κορυφή των αποδόσεων εξακολουθούν να βρίσκονται στην εγχώρια τραπεζική αγορά οι προθεσμιακές καταθέσεις βραχυπρόθεσμης διάρκειας, προσφέροντας επιτόκια που ξεπερνούν ακόμη και το 3%.

Πρόκειται για μία τάση που ξεκίνησε μετά τις εκλογές του 2012, με έναυσμα την ανακοπή των εκροών και ισχυροποιήθηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία αποκατέστησε τις απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες από την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Έκτοτε η καμπύλη των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας μετατράπηκε σε αρνητική: Όσο πιο μεγάλη διάρκεια, τόσο χαμηλότερο επιτόκιο, λόγω των προβλέψεων για μείωση των αποδόσεων τους επόμενους μήνες, μετά τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν το 2012.

Τα καλύτερα προγράμματα

Πλέον, η πλειονότητα των τραπεζών προσφέρει τα καλύτερα επιτόκια για «κλειστή» διάρκεια 3 μηνών, με τις αποδόσεις να μειώνονται όσο αυξάνει ο χρόνος ωρίμανσης των προγραμμάτων.

Μάλιστα, για διάρκεια άνω των 12 μηνών, οι λύσεις είναι μετρημένες στα «δάχτυλα του ενός χεριού», καθώς οι περισσότερες τράπεζες προχώρησαν στην κατάργηση αυτών των προϊόντων.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, από τον περασμένο Νοέμβριο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, καταγράφεται μία σαφής σταθεροποίηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Ο παράγοντας εκλογές

Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ελληνική οικονομία, οι οποίες ανέκοψαν την πτώση των αποδόσεων.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι από τη μία πλευρά δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτηθεί τα επόμενα χρόνια το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου ότι το τρέχον πρόγραμμα δανειοδότησης από την τρόικα λήγει στα μέσα του έτους, κι από την άλλη το πολιτικό τοπίο είναι ρευστό.

Για παράδειγμα σημειώνουν ότι εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του επόμενου Μαΐου είναι δυσμενές για την κυβέρνηση κι η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, τα ρίσκα αυξάνονται. Και μαζί τους την ανιούσα θα πάρουν και τα επιτόκια των προθεσμιακών.

Πρόταση

Με δεδομένο λοιπόν ότι το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι ρευστά, το πιο πιθανό είναι οι τράπεζες να μην προχωρήσουν σε άλλες σοβαρές προς τα κάτω αναπροσαρμογές των επιτοκίων τους στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Ως εκ τούτου, μία λύση για τους καταθέτες θα ήταν η δέσμευση των καταθέσεών τους για διάστημα 3 μηνών, δηλαδή με ορίζοντα τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, και στη συνέχεια ανάλογα με τις εξελίξεις να αποφασίσουν πού θα βάλουν τα χρήματά τους.

Αν το κλίμα βελτιωθεί θα συμφέρει να «κλειδώσουν» ένα υψηλό επιτόκιο για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές, μπορούν να υπολογίσουν πότε θα γίνουν οι επόμενες …εθνικές εκλογές για να διαλέξουν διάρκεια για την προθεσμιακή τους...

Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκεια 3 ετών για αποταμίευση 50.000 ευρώ

(Για άλλα ποσά ή διάρκειες χρησιμοποιήστε το εργαλείο του Moneyonline.gr)