A- A+
Στα (;) 1.000 ευρώ οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης 4μελούς νοικοκυριού - Διάψευση ΥΠΑΝ
Σε διάψευση των σεναρίων περί ορισμού των αποδεκτών μηνιαίων δαπανών διαβίωσης μίας 4μελούς οικογένειας στα 1.000 ευρώ, πριν τη ρύθμιση των δανείων της, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα είναι η λίστα των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας, με το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να τοποθετείται γύρω στα 1.000 ευρώ.

Στα έξοδα περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεσή τους τον «τιμοκατάλογο» ανάλογα με τον αριθμό των μελών ενός νοικοκυριού, θα εξετάζουν το κάθε αίτημα ξεχωριστά και αφού αφαιρέσουν τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης από το εισόδημα, το ποσό που περισσεύει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων.

Επιπλέον, θα υπάρξει απόφαση για την ευνοϊκή μεταχείριση των συνεργάσιμων δανειοληπτών, αυτών δηλαδή που δεν κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες, που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες δόσεις και που τις ενημερώνουν αν υπάρχει αλλαγή στα οικονομικά τους δεδομένα.

Η διάψευση

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κείμενο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του κι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.

Αποκυήματα φαντασίας χαρακτηρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης τα ποσά που αναφέρονται για τον προσδιορισμό των δαπανών διαβίωσης σε δημοσιεύματα σχετικά με το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους.

Όπως υποστηρίζει το ΥΠΑΑΝ με σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό, όπως αποδείχθηκε και στην υπόθεση των πλειστηριασμών, θα λειτουργήσει με κοινωνική ευαισθησία και θα διασφαλίσει την προστασία όλων των νοικοκυριών που έχουν ανάγκη».

Διαβάστε επίσης

* Κώδικα δεοντολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων ετοιμάζει η ΤτΕ - Οι νέοι κανόνες