A- A+
Με άνοδο 1,8 δισ. ευρώ έκλεισε το 2013 για τις καταθέσεις - Έσπασε το 3ετές πτωτικό σερί
Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2013 για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, μετά το «εφιαλτικό» λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης 2012. Στα 2,21 δισ. ευρώ η άνοδος των υπολοίπων το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2013 τα υπόλοιπα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 163,25 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 2,21 δισ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012.

Διεκόπη ως εκ τούτου το τριετές πτωτικό σερί που ξεκίνησε το 2010 μετά το ξέσπασμα της κρίσης, οδηγώντας τα επίπεδα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έως και 90 δισ. ευρώ περίπου χαμηλότερα από τα υψηλά τους, στα μέσα Ιουνίου του 2012.

Η άνοδος του Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των μεγεθών στο τέλος Δεκεμβρίου ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο του χρόνου καταβάλλονται από τις τράπεζες τόκοι στους λογαριασμούς των πελατών τους.

Η αντίστοιχη μηνιαία άνοδος του Δεκεμβρίου του 2012 είχε ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ, αν και τότε ένα μεγάλος μέρος της αύξησης ήταν αποτέλεσμα των εισροών αποθησαυρισμένων ευρώ στο σύστημα.

Όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον περασμένο μήνα η ενίσχυση των μεγεθών προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο των υπολοίπων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που έφτασε σε ένα μήνα τα 2,97 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του Δεκεμβρίου στους εταιρικούς λογαριασμούς είναι αποτέλεσμα κυρίως πληρωμών από το Δημόσιο προς κατασκευαστικές εταιρείες για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.

Στον αντίποδα, οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά μόλις 120 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των εισοδημάτων ή των τόκων που εισέπραξαν κατευθύνθηκε τόσο για την ικανοποίηση των αναγκών της εορταστικής περιόδου, όσο και για την πληρωμή φόρων.