A- A+
Τα top επιτόκια στους λογαριασμοούς μισθοδοσίας
Ελκυστικές παραμένουν οι προσφορές των τραπεζών στους λογαριασμούς μισθοδοσίας / σύνταξης, παρά τις περικοπές που έχουν εφαρμοστεί στα επιτόκια, αλλά και τη μείωση του ανταγωνισμού λόγω συγχωνεύσεων.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, τόσο οι συνταξιούχοι, όσο και οι εργαζόμενοι, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μπορούν να εξασφαλίσουν υπό προϋποθέσεις μία ετήσια απόδοση της τάξης του 5%.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν, ανάλογα με το ύψος της αποταμίευσής τους, να κερδίσουν ένα έξτρα εισόδημα, που μπορεί να καταβάλλεται ακόμη και σε μηνιαία βάση, χωρίς καμία υποχρέωση ή δέσμευση.

Η επιλογή

Σε γενικές γραμμές οι προσφορές είναι καλύτερες για όσους πληρώνονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι), οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όποια τράπεζα θέλουν.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να επιλέξουν αναγκαστικά μία από τις τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται ο εργοδότης τους, για το άνοιγμα λογαριασμού.

Για να εξασφαλίσουν την υψηλότερη δυνατή απόδοση, οι καταθέτες θα πρέπει να επιλέξουν λογαριασμό μισθοδοσίας κι όχι έναν οποιοδήποτε απλό καταθετικό πρόγραμμα.

Η ετήσια απόδοση

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, δεν είναι λίγοι οι μισθωτοί ή οι συνταξιούχοι που δηλώνουν στον εργοδότη τους ή το δημόσιο ταμείο από το οποίο εισπράττουν τη σύνταξη, απλούς καταθετικούς λογαριασμούς, τα επιτόκια των οποίων είναι χαμηλότερα.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστούν στους πελάτες τους να επιλέγουν τα ειδικά καταθετικά προγράμματα μισθοδοσίας, τα οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αυξήσουν την ετήσια απόδοση ακόμη και στα επίπεδα του 5%. Για παράδειγμα, κάποιος που είναι σε θέση να διατηρεί 5.000 ευρώ στο λογαριασμό του κάθε μήνα, μπορεί να κερδίσει έως και 160 ευρώ καθαρά σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, κάποιος με μέσο υπόλοιπο 3.000 ευρώ μπορεί να κερδίσει έως και 137 ευρώ καθαρά. Μπορεί να φαίνονται μικρά τα ποσά, ωστόσο δεδομένου του μικρού ύψους της κατάθεσης δε θα πρέπει να θεωρούνται αμελητέα. Άλλωστε μπορούν να καλύψουν μία σταθερή δαπάνη, πχ. την πληρωμή των λογαριασμών του νερού.

Το είδος του επιτοκίου

Σε γενικές γραμμές, τα προνομιακά επιτόκια προσφέρονται για συγκεκριμένο ύψος καταθέσεων, που σε αντίθεση με τις άλλες μορφές προγραμμάτων είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλό.

Για το λόγο αυτό οι καταθέτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με το είδος του επιτοκίου που εφαρμόζεται κάθε φορά, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Ειδικότερα, το επιτόκιο μπορεί να είναι κλιμακούμενο ή κλιμακωτό. Αν είναι κλιμακούμενο το επιτόκιο εφαρμόζεται σε ολόκληρο το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού.

Αντίθετα αν είναι κλιμακωτό, ισχύει διαφορετική απόδοση για κάθε μία από τις κλίμακες ποσού που έχει καθορίσει η τράπεζα.

Παράδειγμα

Έστω η ακόλουθη υποθετική κλίμακα:

  • Από 0 έως 1.000 ευρώ 4%
  • Από 1.000 ευρώ και άνω 1%

Κάποιος που διατηρεί 2.000 ευρώ στο λογαριασμό του θα κερδίσει τα εξής:

  • Με το κλιμακούμενο επιτόκιο θα λάβει ετήσιο τόκο 20 ευρώ, αφού το επιτόκιο 1% θα εφαρμοστεί σε όλο το ποσό του.

Άρα τον συμφέρει να μειώσει το υπόλοιπο στα 1.000 ευρώ προκειμένου να λάβει 4% και να μεταφέρει τα λοιπά 1.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβει από το λογαριασμό μισθοδοσίας τόκους 40 ευρώ για το μισό ποσό της κατάθεσης συν ό,τι τόκους κερδίσει από τον άλλο λογαριασμό στο οποίο θα καταθέσει το δεύτερο χιλιάρικο.

  • Με το κλιμακωτό επιτόκιο θα εφαρμοστεί επιτόκιο 4% για τα πρώτα 1.000 ευρώ της κατάθεσής του και επιτόκιο 1% για τα επόμενα 1.000 ευρώ. Δηλαδή θα λάβει ετήσιο τόκο ύψους 50 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθέτης δε χάνει το προνομιακό επιτόκιο για τα πρώτα 1.000 ευρώ. Αν βρει καλύτερο επιτόκιο για το δεύτερο χιλιάρικο από το 1%, μπορεί να το μεταφέρει αλλού.

Συγκρίνετε όλους τους λογαριασμούς μισθοδοσίας