A- A+
«Χέρι» σε μισθούς, καταθέσεις κι ενοίκια 131.807 οφειλετών έβαλε το 2013 η εφορία - Η διαδικασία
Σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και ποινικές διώξεις έχει επιδοθεί η Εφορία προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τα χρέη προς το δημόσιο.

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύει «Το Βήμα της Κυριακής» είναι αποκαλυπτικό της κινητοποίησης του υπουργείου Οικονομικών για να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 63 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα, η Εφορία άπλωσε το «χέρι» της σε 131.807 οφειλέτες, καθώς από αυτούς παίρνει απευθείας από την τράπεζα μέρος των καταθέσεών τους, από τις επιχειρήσεις που εργάζονται μέρος του μισθού τους, ενώ αν εισπράττουν ενοίκια η Εφορία ζητεί από τους ιδιοκτήτες να καταθέτουν τα μισθώματα απευθείας στα ταμεία του κράτους.

Κατασχέσεις

Μέσα στο 2013 κινήθηκαν διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε 53.129 ληξιπρόθεσμους οφειλέτες αλλά και φοροφυγάδες, ενώ σε 26.516 οφειλέτες έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι η Εφορία έχει βγάλει σε πλειστηριασμό μέσα στο 2013 περίπου 20.000 ακίνητα. Η απαγόρευση των πλειστηριασμών δεν ισχύει για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά μόνο προς τις τράπεζες και τρίτους.

Ο αριθμός των κατασχέσεων καταθέσεων, μισθών, ενοικίων κτλ. σε ληξιπρόθεσμους οφειλέτες και φοροφυγάδες αυξήθηκε μέσα στο 2013 σε σύγκριση με το 2012 κατά 52.007. Την ίδια στιγμή οι παραγγελίες κατάσχεσης ανήλθαν το 2013 σε 53.129, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για το έτος 2012 ήταν 40.000. Δηλαδή παρατηρείται αύξηση κατά 13.129.

Ηλεκτρονική «φάκα»

Το πρώτο 15ήμερο Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 κατασχέσεις. Οι κατασχέσεις αφορούν οφειλέτες με χρέη στο Δημόσιο άνω των 500 ευρώ.

Ωστόσο απαγορεύεται να γίνεται κατάσχεση σε μισθό ή σύνταξη ως 1.500 ευρώ. Πάνω από το ποσό αυτό επιτρέπεται να γίνεται κατάσχεση το 25% του μισθού ή της σύνταξης, χωρίς όμως το ποσό που απομένει να είναι κάτω από 1.500 ευρώ.

Επίσης, οι λογαριασμοί μισθοδοσίας πλέον προστατεύονται για μία εβδομάδα και όχι για 24 ώρες όπως ίσχυε παλαιότερα, ενώ η Εφορία απαγορεύεται να κατάσχει καταθέσεις, μισθούς, ενοίκια για χρέη κάτω των 500 ευρώ.

Πιλοτική εφαρμογή

Το μέτρο της ηλεκτρονικής κατάσχεσης εφαρμόζεται πιλοτικά σε τέσσερις ΔΟΥ της χώρας με προοπτική να επεκταθεί σε όλες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πάντως αξίζει να τονιστεί ότι η Εφορία στέλνει προειδοποιητική επιστολή προς όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους προτού κινήσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Αυτό θα ισχύει στην περίπτωση που η κατάσχεση αφορά ακίνητο. Αν πρόκειται για καταθέσεις, μισθούς ή ενοίκια εις χείρας τρίτων τότε θα μπορεί να προχωρήσει η κατάσχεση χωρίς καμία προειδοποιητική ενημέρωση.