A- A+
Θεοχάρης: Κρατάτε όλες τις αποδείξεις - Δεν έχει οριστικοποιηθεί το μέτρο για το 2014
Προτροπή προς τους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις από τις αγορές τους, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το σύστημα συλλογής τους για το 2014, απεύθυνε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν όλες τις αποδείξεις, «δεδομένου ότι το υπουργείο δεν έχει καταλήξει σε αυτές που θα περάσουν στη φορολογική δήλωση».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το 2014 υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων λιανικής θα έχουν μόνο μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι θα πρέπει να συλλέγουν παραστατικά αξίας ίσης με το 10% του ακαθάριστου εισοδήματός τους έναντι 25% που ίσχυε πέρυσι, με μέγιστο ποσό τα 10.500 ευρώ.

Κι ενώ αρχικά είχε δοθεί η εντύπωση ότι κάποιες δαπάνες, όπως πχ. οι αγορές από σούπερ μάρκετ, θα εξαιρεθούν, εν συνεχεία υπήρξε διαρροή ότι τελικώς θα μετρούσαν όλες σχεδόν οι αποδείξεις.

Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο με τη συνέντευξή του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οι κατηγορίες δαπανών που θα μετρούν, αλλά και οι εξαιρέσεις που θα ισχύουν για τη συλλογή αποδείξεων, θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Έκπτωση και πρόστιμο

Το ανώτερο ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθεί ανέρχεται σε 10.500 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι:

  • Θα κερδίσουν έκπτωση στο φόρο που θα πληρώσουν έως και 2.100 ευρώ.
  • Θα γλυτώσουν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που δε συγκέντρωσαν

Αναλυτικότερα οι φορολογούμενοι με βάση το εισόδημά τους θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις ως εξής: