A- A+
Πάνω από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια από 4 ΔΟΥ σε τρεις μόλις εβδομάδες - Η διαδικασία
Ξεπερνούν τα 200 τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που έφτασαν στις τράπεζες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες για οφειλές προς το δημόσιο, κατά την πιλοτική ενεργοποίηση του μέτρου από τέσσερις εφορίες.

Πρόκειται για τις ΔΟΥ Ηλιούπολης, Κηφισιάς, ΦΑΕ Πειραιά και Α΄ Αθηνών που μετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του e-κατασχετηρίου, οι οποίες εξέδωσαν ήδη περισσότερα από 200 ηλεκτρονικά κατασχετήρια για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πλήρης εφαρμογή του μέτρου από όλες τις ΔΟΥ και τα τελωνεία αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.

Για τους σκοπούς της είσπραξης των οφειλών, έχει ενεργοποιηθεί το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών στο οποίο έχουν πρόσβαση όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για την αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος.

Η διαδικασία

Το Μητρώο λειτουργεί ως ένα κλειστό «κύκλωμα» ηλεκτρονικών μηνυμάτων μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν αμέσως ηλεκτρονικές απαντήσεις.

Η τράπεζα είναι υποχρεωμένη εντός 24 ωρών να απαντήσει στο αίτημα που θα στείλουν οι φοροελεγκτές, καθώς οι τελευταίοι δε θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια των ελεγχόμενων.

Θα ενημερώνονται για το πλήρες τραπεζικό προφίλ όσων ελέγχουν με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας.

Η κατάσχεση

Με την υποβολή αιτήματος με τον κωδικό «Αίτημα 01» ζητείται από τις τράπεζες να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου , αρχικά αν ο κάτοχος του ΑΦΜ είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση.

Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο με τις εξαιρέσεις που ισχύουν (προστασία μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ).

Η εφορία θα μπορεί να μπαίνει στους λογαριασμούς και να προχωρά σε κατασχέσεις, εντός 10 ημερών από τη στιγμή που οι τράπεζες θα παραλαμβάνουν το σχετικό αίτημα αντί για 3 μήνες που ισχύει σήμερα.

Προσωπικά δεδομένα

Στα τραπεζικά δεδομένα δεν θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ελεγκτές αλλά εξουσιοδοτημένοι οι οποίοι θα προβαίνουν σε επίσημο και εξατομικευμένο αίτημα για να αντλήσουν τις πληροφορίες που απαιτούνται για να στοιχειοθετήσουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται θα κρυπτογραφούνται. Μαζί με το ΑΦΜ του ελεγχόμενου θα καταγράφεται και το ΑΦΜ και τα στοιχεία του ελεγκτή και η υπηρεσία που ανήκει.

Παράλληλα, θα γίνεται ειδική αναφορά στα στοιχεία της υπόθεσης όπως είναι ο αριθμός του φακέλου και η νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας υποβάλλεται το αίτημα.

Πρόσβαση στα δεδομένα που θα αποστέλλουν οι τράπεζες πέρα από τους πιστοποιημένους χρήστες-ελεγκτές, θα έχουν και οι προϊστάμενοι τους.