A- A+
Τρεις τρόποι για μειώσετε τις δόσεις από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες
Ευκαιρίες για την άνετη αποπληρωμή των χρεών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά, δίνοντας τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να μειώσουν σημαντικά τα έξοδά τους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εφόσον κάποιος θέλει να μειώσει τις δόσεις που πληρώνει για καταναλωτικά δάνεια που έχει πάρει στο παρελθόν και υπόλοιπα που έχει σε κάρτες, εξυπηρετείται από την τράπεζα στην οποία έχει τη μεγαλύτερη οφειλή.

Δηλαδή αν κάποιος χρωστά σε μία τράπεζα 5.000 ευρώ και σε μία άλλη 2.000 ευρώ, είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσει όλο το χρέος στην πρώτη τράπεζα, από το να μεταφέρει τα 5.000 ευρώ στη δεύτερη.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταφορά υπολοίπων σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα προϋποθέτει ότι ο οφειλέτης έχει καλή πιστοληπτική ικανότητα, δε χρωστάει πολλά αναλογικά με το εισόδημά του και δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει δυσκολεύει η ζωή του υποψήφιου μεταφορέα χρεών, ο οποίος καλείται να απευθυνθεί στην τράπεζα που έχει τη μεγαλύτερη οφειλή και να ζητήσει ρύθμιση των δανείων του. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις τρόποι για να μειώσει κάποιος τις δόσεις που πληρώνει κάθε μήνα στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα:

1) Συγκέντρωση όλων των οφειλών σε ένα προϊόν. Στην προκειμένη περίπτωση όλα τα χρέη μεταφέρονται σε ένα καταναλωτικό δάνειο με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και μικρότερο επιτόκιο, εξασφαλίζοντας χαμηλή μηνιαία δόση.

Για παράδειγμα, αν κάποιος χρωστά 5.000 ευρώ από καταναλωτικά δάνεια που έλαβε στο παρελθόν και άλλα 4.000 ευρώ από τις πιστωτικές του κάρτες, πληρώνει σήμερα κάθε μήνα για την εξόφλησή τους συνολικά 250 ευρώ (170 ευρώ για τα δάνεια και 80 ευρώ για τις κάρτες).

Αν τα χρέη αυτά μαζευτούν σε ένα προϊόν με διάρκεια 5 έτη και επιτόκιο 9%, η μηνιαία δόση θα πέσει στα 190 ευρώ, δηλαδή θα μειωθεί κατά σχεδόν 25%. Η μείωση μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν επιλεγεί πιο μακρά διάρκεια αποπληρωμής, πχ. 7 ετών. Σε αυτήν την περίπτωση η μηνιαία δόση θα πέσει στα 145 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αποπληρωμής, τόσο μικρότερη είναι η μηνιαία δόση. Ωστόσο, συνολικά ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με περισσότερους τόκους, λόγω του μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος εξόφλησης των υπολοίπων του.

2) Μεταφορά σε καταναλωτικό δάνειο με προσημείωση. Αν υπάρχει η δυνατότητα προσημείωσης ακινήτου, το επιτόκιο υποχωρεί σημαντικά, ενώ μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα η μεταφορά όλων των χρεών σε μία τρίτη τράπεζα. Η μείωση του επιτοκίου έως και 50-60% σε σχέση με τα συμβατικά επιτόκια των προγραμμάτων μεταφοράς δανείων και καρτών και η μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, ρίχνει σημαντικά τη μηνιαία δόση που πληρώνει ο δανειολήπτης.

Στο προηγούμενο παράδειγμα αν η οφειλή των 9.000 ευρώ μεταφερθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα με επιτόκιο 5% και την ίδια διάρκεια αποπληρωμής (5 χρόνια), η μηνιαία δόση πέφτει στα 170 ευρώ. Αν η διάρκεια αυξηθεί στα 10 χρόνια η δόση θα υποχωρήσει στα 95 ευρώ, ενώ αν πάει στα 15 χρόνια θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, φτάνοντας στα 71 ευρώ.

3) Χρήση του στεγαστικού δανείου.

Εναλλακτικά, αν κάποιος έχει λάβει στο παρελθόν στεγαστικό δάνειο και έχει αποπληρώσει ένα μέρος του, τότε εφόσον η εμπορική αξία του ακινήτου που έχει προσημειώσει επαρκεί, μπορεί να μεταφέρει εκεί τα χρέη του από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει μειώσεις ανάλογες με την περίπτωση των καταναλωτικών δανείων με προσημείωση ακινήτου, που προαναφέρθηκαν. Από πρακτικής άποψης η ζωή του γίνεται πιο εύκολη, αφού κάθε μήνα πληρώνει μία δόση για όλα του τα χρέη.