A- A+
Πρόταση Σάλλα για οριστική φορολογική περαίωση έναντι μικρού αντιτίμου- Τα οφέλη για το δημόσιο
Πρόταση για μία τελική φορολογική περαίωση, μέσω της οποίας επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα τραβήξουν μία «γραμμή» με το παρελθόν και το κράτος θα κερδίσει άμεσα έσοδα, κατέθεσε ο πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς.

Μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ με θέμα «Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - ποιες λύσεις - ποια προοπτική», ο κ. Μιχάλης Σάλλας σημείωσε πως πρέπει να γίνει άμεσα ένα μεγάλο βήμα: «Να προηγηθεί οριστική φορολογική περαίωση περιουσίας, για εταιρείες και ιδιώτες, έναντι καταβολής ενός περιορισμένου ποσού».

Επί της ουσίας με ένα ποσοστό των κεφαλαίων που θα εισρεύσουν στη χώρα, το οποίο θα κυμαίνεται κάτω από το 10%, οι φορολογούμενοι θα νομιμοποιούν την περιουσία τους και το κράτος δεν θα έχει άλλη απαίτηση από εδώ και στο εξής.

Όπως εξήγησε ο κ. Σάλλας με τον τρόπο αυτό «θα ξεχάσουμε» το παρελθόν, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή μίας τέτοιας διαδικασίας δημιουργεί την κατάλληλη ηρεμία που απαιτείται για το επενδυτικό περιβάλλον και επιπλέον οδηγεί στην άνετη κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού της επόμενης διετίας.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της τράπεζας προσδιόρισε τα έσοδα που μπορούν να αντληθούν από αυτή τη διαδικασία μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ, εφόσον πειστούν όλοι πως πρόκειται για μία οριστική διευθέτηση με το παρελθόν.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο κ. Σάλλας υπογράμμισε πως κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία στο βαθμό που η πολιτεία εφαρμόζει τη μεταρρυθμιστική πολιτική και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών, θα μπορούσε να διασφαλιστεί εντός του 2014, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων των εταίρων μας για ελάφρυνση του χρέους, με πιθανότερη εκδοχή την επέκταση της διάρκειας και μια περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των δανείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ρεαλιστικό σενάριο στην κατεύθυνση του να καταστεί το δημόσιο χρέος βιώσιμο με τρόπο πειστικό για τις αγορές - περιοριζόμενο μέχρι το 2020 κάτω του 100% του ΑΕΠ – προϋποθέτει σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας:

(ι) τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 50% στο «κρατικό χρέος» (των €210 δις) καθώς και την εξασφάλιση σταθερών επιτοκίων μέχρι το 2020,

(ιι) τη μετακύληση των €17,5 δισ (που αφορούν την ECB και άλλες κεντρικές τράπεζες) από τα €41 δισ χρέους που λήγουν το 2014 και 2015 για τουλάχιστον 15 έτη, και

(ιιι) τη μεταφορά στον ESM (European Stability Mechanism) χρέους €25 δις, ποσό με το οποίο το ΤΧΣ χρηματοδότησε τα κεφάλαια των 4 συστημικών τραπεζών.

«Άλλωστε, η αξία των μετοχών, που ουσιαστικά θα κατέχει, αντισταθμίζει ήδη τον κίνδυνο για το ESM, αλλά θα μπορούσε να προβλεφθεί και κάποιου ειδικού τύπου “margin call”» σημείωσε ο κ. Σάλλας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα και στην περίπτωση που το επιτόκιο δανεισμού δεν αλλάξει, το χρέος περιορίζεται στο 110% του ΑΕΠ.

Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η διαμόρφωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνθηκών βιωσιμότητας του χρέους και αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας, θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και την αποκατάσταση αξιοπιστίας των ελληνικών τραπεζών, ανοίγοντας το δρόμο για την εξασφάλιση ρευστότητας και με πιο ανταγωνιστικούς όρους».