A- A+
Καταθέσεις: 22 δισ. ευρώ φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό την τριετία 2009 - 2011
Στα 22 δισ. ευρώ κι όχι στα 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής μεταδόθηκε, ανήλθαν τα εμβάσματα από ελληνικές τράπεζες σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού την περίοδο 2009 - 2011, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ.

Σε διορθωτική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι την επίμαχη περίοδο βγήκαν στο εξωτερικό 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ, όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στη Βουλή κατά την ενημέρωση του προϊστάμενου του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου.

Τα ποσά που, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν κατά τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων των ετών 2009-2011 ανέρχονται στα 22 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο ο έλεγχος των εμβασμάτων αυτών ξεκίνησε στο τέλος του 2012 και επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες του 2013 με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθυστερούσε τη διαδικασία.

Επιτάχυνση ελέγχων

Το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου καθώς όπως τονίζει «ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2013 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε μόλις 2 υποθέσεις, με την αλλαγή της νομοθεσίας τους επόμενους 2 μήνες (Νοέμβριο και Δεκέμβριο) ολοκληρώθηκαν άλλες 44 υποθέσεις».

Από το σύνολο δε των ολοκληρωμένων υποθέσεων το δημόσιο εισέπραξε βάση ελέγχων και συμπληρωματικών δηλώσεων περίπου 18.5 εκατ. ευρώ. επισημαίνει το υπουργείο.

Διαβεβαιώνει μάλιστα ότι η επιτάχυνση στους ελέγχους θα είναι ακόμη μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα, τόσο για τα εμβάσματα της περιόδου αυτής όσο και για αυτά της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ.

Η λίστα Λαγκάρντ

«Η κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στους ελέγχους και διαθέτει την πολιτική βούληση να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, η λίστα Λαγκάρντ ουσιαστικά ανέλεγκτη καθώς το ΣΔΟΕ έχει δώσει μόλις 266 εντολές ελέγχου για τους συνολικά 2.061 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται σε αυτή και περιμένει «εντός μηνός» πόρισμα για 155 από αυτές.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα έσοδα για το κράτος δεν θα είναι εισπρακτέα άμεσα, επειδή θα γίνουν προσφυγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣΔΟΕ έχει τη λίστα Λαγκάρντ επί 15 μήνες, ενώ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ απέδωσε την καθυστέρηση στο γεγονός ότι το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος το φθινόπωρο, ενώ έπρεπε να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ.