A- A+
Οι προσφορές μεταφοράς υπολοίπου πιστωτικών καρτών από τράπεζα σε τράπεζα
Μπορεί να έχει γίνει δυσκολότερη η μεταφορά υπολοίπου πιστωτικών καρτών από τράπεζα σε τράπεζα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προσφορές, με τις οποίες οι καταναλωτές μπορούν να κερδίσουν πολλά ευρώ σε τόκους.

Πλέον, η συντρηπτική πλειονότητα των τραπεζών έχει καταργήσει τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου με επιτόκιο 0% για 6 ή 12 μήνες, ενώ δεν παίρνει πελάτες από τον ανταγωνισμό, παρά μόνο αν πρόκειται για άτομα με πολύ ικανοποιητική πιστοληπτική ικανότητα.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Παρά ταύτα, κάτοχοι πολλών πιστωτικών καρτών που τις έχουν χρησιμοποιήσει ως μέσο δανεισμού και έχουν υπόλοιπα, μπορούν να κάνουν χρήση των προγραμμάτων μεταφοράς υπολοίπου, ώστε να πετύχουν μείωση των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν, αλλά και σημαντικό περιορισμό των καταβληθέντων τόκων.

Με τις προσφορές των τραπεζών μπορεί να επιτευχθεί μείωση του επιτοκίου που μπορεί να φτάσει έως και το 80%, ποσοστό που μεταφράζεται σε σημαντικό ετήσιο κέρδος για τους καταναλωτές.

Αναλυτικότερα, τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου των τραπεζών μπορούν να διαχωριστούν στις εξής κατηγορίες:

Α) Επιτόκιο 0% για λίγους μήνες. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις καρτών που δίνουν τη δυνατότητα μεταφοράς υπολοίπου από άλλες τράπεζες με επιτόκιο 0%. Με τα προϊόντα αυτά ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το υπόλοιπό του χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ σε τόκους.

Β) Σταθερά επιτόκια 3% - 9%. Υπάρχουν στην αγορά προγράμματα που προσφέρουν πολύ χαμηλά μονοψήφια επιτόκια, τα οποία είναι σταθερά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πελάτης πληρώνει λιγότερους τόκους. Τα προγράμματα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην αγορά προσφέρουν σταθερό επιτόκιο για διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το επιτόκιο μπορεί να ισχύει έως ότου εξοφληθεί πλήρως το υπόλοιπο που μεταφέρεται.

Γ) Κυμαινόμενα επιτόκια. Οι τράπεζες προωθούν αυτά τα προγράμματα τονίζοντας ότι το επιτόκιο ισχύει έως την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου. Ωστόσο, επειδή το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να το μεταβάλλουν, αν υπάρξει άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Πάντως, και αυτά τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα προνομιακά, καθώς κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Υπάρχουν δύο κρίσιμα σημεία που οφείλει ο καταναλωτής να προσέξει, τόσο πριν την επιλογή του προγράμματος μεταφοράς υπολοίπου που τον συμφέρει, όσο και μετά, κατά τη διάρκεια εξόφλησης.

  • Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διαπραγματεύεται την καταβολή της ετήσιας συνδρομής, η οποία αυξάνει το συνολικό κόστος εξόφλησης. Αν επιτύχει να μην την πληρώσει, τότε κερδίζει σε ετήσια βάση ένα ποσό της τάξης των 30 έως 80 ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει για να μειώσει ακόμη περισσότερο το υπόλοιπό του.
  • Από την άλλη, θα πρέπει να είναι συνεπής στην αποπληρωμή των μηνιαίων δόσεων, καθώς σε περίπτωση που καθυστερήσει μία από αυτές υπάρχει ο κίνδυνος να χάσει το προνόμιο του χαμηλού επιτοκίου. Ο όρος αυτός περιλαμβάνεται σε όλα τα προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου.