A- A+
Έσπασε το πεντάμηνο πτωτικό σερί στις καταθέσεις το Νοέμβριο - Πού οφείλεται η άνοδος των μεγεθών
Ανοδικά, μετά από πέντε συνεχείς μήνες πτώσης, κινήθηκαν το Νοέμβριο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Πώς μεταβλήθηκαν τα μεγέθη για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Τα στατιστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το Νοέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάσης φύσεως ανήλθαν σε 161,04 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 658 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η οριακή άνοδος κατά 0,40% είχε διαφανεί από την πορεία χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα την ίδια περίοδο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση των μεγεθών.

Η πηγή της ανάκαμψης

Από τα αναλυτικότερα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η ανατροπή της πτωτικής τάσης προήλθε κατά κύριο λόγο από την ενίσχυση των καταθέσεων από επιχειρήσεις που ανήκουν στο χρηματοπιστωτικό κλάδο και δευτερευόντως από τη σταθεροποίηση των αποταμιεύσεων των φυσικών προσώπων.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν μόλις κατά 72 εκατ. ευρώ, μετά από μία πεντάμηνη πτώση που «στοίχισε» πάνω από 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 277 εκατ. ευρώ.