A- A+
ΤτΕ: €10 δισ. είχαν στα σεντούκια οι Έλληνες πέρυσι - Περιθώριο αύξησης των καταθέσεων κατά €8,5 δισ.
Από χαρτονομίσματα που φυλούσαν οι Έλληνες σε προσωπικές τους κρυψώνες προήλθε το μεγαλύτερο μέρος της επανεισροής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα μετά τις εκλογές του 2012.

Όπως επισημαίνει σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική η Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντίθεση με ό,τι παρατηρείτο πριν από την κρίση, όπου οι ροές των καταθέσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσδιορίζονταν κυρίως από την οικονομική δραστηριότητα και τις νομισματικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης τη σημαντικότερη επίδραση στις ροές άσκησαν οι συνθήκες εμπιστοσύνης και δευτερευόντως οι μακροοικονομικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιούνιου 2009 - Ιουνίου 2012, σύμφωνα με ένα οικονομετρικό υπόδειγμα που χρησιμοποιείται και τους υπό εξέταση παράγοντες, τα 2/3 των εκροών των καταθέσεων αντανακλούσαν το βαθμό επενδυτικής αβεβαιότητας και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και μόνο το υπόλοιπο 1/3 φαίνεται να εξηγείται από την επίδραση της ύφεσης.

Αλλαγή τάσης και σεντούκια

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η αλλαγή τάσης και η θετική, σωρευτικά, εξέλιξη στις καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα από τον Ιούνιο του 2012 εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση των συνθηκών εμπιστοσύνης και την υποχώρηση της επενδυτικής αβεβαιότητας ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η επανεισροή των καταθέσεων προήλθε κυρίως από την επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Οι καταθέσεις επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού με συγκριτικά βραδύτερο ρυθμό.

Αναλυτικότερα, υπολογίζεται ότι συνολικά κατά την περίοδο Ιουλίου 2012 - Φεβρουαρίου 2013 κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τραπεζογραμμάτια ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επαναπατρίστηκαν από τράπεζες του εξωτερικού σε εγχώριες τράπεζες ανήλθαν σε 3,7 δισ. ευρώ.

Προοπτική για +8,5 δισ. ευρώ

Εξάλλου, ο επαναπατρισμός του προϊόντος πώλησης άλλων χρηματοοικονομικών μέσων (ομολόγων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων) από το χαρτοφυλάκιο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό δεν είχε μεγάλη έκταση – περιορίστηκε σε περίπου 520 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, το άθροισμα της αξίας των τραπεζογραμματίων που επανεισέρευσαν στις τράπεζες και του ύψους των καταθέσεων ή τοποθετήσεων σε άλλα χρηματοοικονομικά μέσα που επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, δεν αποκλίνει σημαντικά από το ύψος των εισροών καταθέσεων οι οποίες καταγράφηκαν συνολικά κατά την υπό επισκόπηση περίοδο.

Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των καταθέσεων, προσομοιώσεις του υποδείγματος υποδηλώνουν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση των καταθέσεων κατά 8,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου, παρά τις αρνητικές επιδράσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης.