A- A+
Επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου
Νέες προσφορές λανσάρουν οι τράπεζες, δημιουργώντας καταθετικά προϊόντα με ελκυστικότερες αποδόσεις και με τα χρήματα σε πρώτη ζήτηση ή χωρίς να απαιτείται η δέσμευσή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα απευθύνονται σε αυτούς που δεν επιθυμούν να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους σε μία προθεσμιακή κατάθεση, αλλά αναζητούν μία υψηλή απόδοση παράλληλα με τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να έχουν τις αποταμιεύσεις τους διαθέσιμες.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Βρείτε το λογαριασμό Ταμιευτηρίου με το υψηλότερο επιτόκιο που σας ταιριάζει

Για να ικανοποιήσουν την παραπάνω ανάγκη οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει τις εξής κατηγορίες προϊόντων:

Α) Λογαριασμοί με περιορισμό στις αναλήψεις.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι ο καταθέτης δεν θα πραγματοποιήσει ένα συγκεκριμένο αριθμό αναλήψεων κάθε μήνα. Ο μέγιστος αριθμός αναλήψεων κυμαίνεται από προϊόν σε προϊόν.

Έτσι, ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλό επιτόκιο, γνωρίζοντας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκταμιεύσει ακόμη και το σύνολο των αποταμιεύσεών του. Ποινή θα υπάρξει μόνον εφόσον έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο αναλήψεων που ορίζει η τράπεζα. Σε μία τέτοια περίπτωση οι καταθέσεις του θα τοκιστούν με χαμηλότερο επιτόκιο στην τελευταία περίοδο εκτοκισμού.

Β) Λογαριασμοί υπό προειδοποίηση.

Πρόκειται για προϊόντα που συνδυάζουν χαρακτηριστικά ταμιευτηρίου και προθεσμιακών καταθέσεων. Συγκεκριμένα, ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλό επιτόκιο, που ξεπερνά το 2%, μπορεί να κάνει όσες καταθέσεις θέλει, αλλά για να πραγματοποιήσει ανάληψη θα πρέπει να ειδοποιήσει προηγουμένως εγγράφως την τράπεζα.

Ο χρόνος προειδοποίησης της τράπεζας διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Μπορεί να χρειάζεται η ειδοποίηση της τράπεζας από μία εβδομάδα έως και 3 μήνες πριν την ανάληψη.

Με τα προϊόντα αυτά ο καταθέτης διατηρεί τα κεφάλαιά του σε έναν υψηλότοκο λογαριασμό, το επιτόκιο του οποίου παραμένει ελκυστικό υπό την προϋπόθεση ότι θα προειδοποιήσει την τράπεζα για τις αναλήψεις που σκοπεύει να κάνει.

Γ) Λογαριασμοί με υποχρεωτικές καταθέσεις.

Οι λογαριασμοί αυτοί θυμίζουν αποταμιευτικά προγράμματα, καθώς το επιτόκιό τους διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, της τάξης του 4% - 5%, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε μήνα γίνεται μία κατάθεση που μπορεί να κυμαίνεται από 50 έως και 500 ευρώ.

Τα προϊόντα της κατηγορίας ταιριάζουν σε όσους δε θέλουν να δεσμευτούν με ένα μακροχρόνιο ασφαλιστικό πρόγραμμα, αλλά επιθυμούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ανάληψη των κεφαλαίων τους χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

Δ) Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί.

Με στόχο να προωθήσουν τη χρήση των εναλλακτικών δικτύων, οι τράπεζες δημιουργούν λογαριασμούς που δεν εξυπηρετούνται από τα υποκαταστήματά τους.

Τα προϊόντα της κατηγορίας προσφέρουν υψηλά επιτόκια, χωρίς καμία υποχρέωση από τον καταθέτη. Μοναδικός περιορισμός υπάρχει στην εξυπηρέτηση μέσω των καταστημάτων.

Σε ορισμένα προϊόντα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αναλήψεις από το γκισέ, ενώ σε άλλα είναι δυνατή η ανάληψη από το ταμείο ενός καταστήματος, αλλά σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται η ποινή της μείωσης του επιτοκίου.

Σημειώνεται ότι ο καταθέτης μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του μέσω των ΑΤΜ, του Phone Banking και του Internet Banking των τραπεζών.