A- A+
Ποιες εργασίες επισκευών σε κατοικίες υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ 13%
Με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% βαρύνονται οι εργασίες που αφορούν την ανακαίνιση και επισκευή ιδιωτικών κατοικιών, σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ο λόγος έκδοσης της συγκεκριμένης εγκυκλίου για ένα νόμο που ισχύει από το ...2007, είναι ότι πολλοί εργολάβοι κοροϊδεύουν τους πελάτους τους, εμφανίζοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν να βαρύνονται με τον υψηλό συντελεστή 23%.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στην καθημερινή πρακτική εργολάβοι και εργατοτεχνίτες όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, οικοδόμοι, πλακάδες κ.α. εμφανίζονται να ζητούν για τις υπηρεσίες ανακαινίσεως και επισκευής παλαιών ιδιωτικών αμοιβές με ΦΠΑ 23%.

Η πρακτική αυτή τελικώς οδηγεί στην αποτροπή έκδοσης φορολογικών στοιχείων και κατά συνέπεια στην μη καταβολή ΦΠΑ.

Τι λέει η εγκύκλιος

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε με εγκύκλιό του ότι οι εργασίες ανακαίνισης και επισκευής παλαιών ιδιωτικών κατοικιών βαρύνονται με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ειδικότερα, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ υπάγεται κάθε εργασία που πραγματοποιείται για την ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και κατά το χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών χρησιμοποιείται ως κατοικία προσώπων ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία προσώπων μετά την ανακαίνιση.

Ενδεικτικά, στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% υπάγονται οι εργασίες αντικαταστάσεως, επισκευής ή συντηρήσεως υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών και λοιπών εγκαταστάσεων, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων, όψεων και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και βαφής τοίχων και κουφωμάτων, ακόμη και επί ακινήτων πολλαπλών ιδιοκτησιών, υπό τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται και για κατοικία (πχ πολυκατοικία στην οποία υπάρχουν καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα).

Δεν υπάγονται στο μειωμένο, αλλά στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, οι εργασίες επί αγαθών που δεν ενσωματώνονται στο ακίνητο, πχ πλυντηρίων, κλιματιστικών κλπ, οι εργασίες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων σε παλαιές ιδιωτικές κατοικίες, όπως νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης, φυσικού αερίου, συστημάτων ασφαλείας, κλπ. και οι υπηρεσίες μελετών από αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους κλπ, που ενδεχομένως απαιτούνται για την πραγματοποίηση εργασιών ανακαίνισης και επισκευής.