A- A+
Τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ και το 2014 για να μην ...πέσει η κυβέρνηση
Προς παράταση του ισχύοντος καθεστώτος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας προσανατολίζεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει το σκόπελο ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο ενιαίο φόρο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών σκέφτονται πλέον πολύ σοβαρά να παραταθεί για ένα ακόμη χρόνο το τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παράλληλα με το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβάλλεται σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Η λύση αυτή φαντάζει ως η πιο ρεαλιστική, καθώς το νομοσχέδιο που έχει δοθεί προς διαβούλευση για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις όχι μόνο από βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά και από εκπροσώπους των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η μη ψήφιση του νομοσχεδίου θα προκαλούσε πολιτικές παρενέργειες με κίνδυνο ακόμη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί ως άρση της εμπιστοσύνης από το σώμα της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Η συνταγματικότητα

Σε σχέση με το αν η διατήρηση για ένα ακόμη χρόνο του «χαρατσιού» είναι συνταγματική, δεδομένου ότι η είσπραξη μέσω των λογαριασμών του ρεύματος μπορεί να έχει μόνο έκτακτο χαρακτήρα, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι υπάρχει λύση.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι μπορεί το τέλος ακινήτων να διοχετευτεί απευθείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ελαφρύνοντας ανάλογα τον προϋπολογισμό από την ενίσχυσή τους.

Έτσι, δε θεωρηθεί ως φόρος, αλλά ως τέλος υπέρ των ΟΤΑ και δεν θα τεθεί θέμα αντισυνταγματικότητας. Εξάλλου, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ούτε η Τρόικα διαφωνεί στη μονιμοποίηση του σημερινού φόρου, ενώ δεν υπάρχει και μνημονιακή υποχρέωση για την αντικατάστασή του από τον Ενιαίο Φόρο το 2014.