A- A+
Πώς εξηγεί η Τράπεζα Πειραιώς τη μείωση των καταθέσεων - Γιατί αναμένει νέα πτώση
Συνέχιση της πτωτικής πορείας των υπολοίπων καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς, σημειώνοντας ότι η εγχώρια αγορά έχει εισέλθει σε καθεστώς συρρίκνωσης.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, η μεταβολή των καταθέσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία.

Η μεγάλη άνοδος των μεγεθών έως και το 2009 ήταν αποτέλεσμα, αναφέρει η τράπεζα στην ίδια ανάλυση, των υψηλών ρυθμών αύξησης των υπολοίπων των δανείων.

Η διαδικασία «παραγωγής» καταθέσεων

Όπως εξηγεί, όταν η τράπεζα λαμβάνει μία κατάθεση, δίνει το μεγαλύτερο μέρος αυτής ως δάνειο. Το δάνειο αυτό χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μίας αγοράς.

Ως εκ τούτου τα χρήματα καταλήγουν στο λογαριασμό της επιχείρησης που πούλησε το προϊόν ή την υπηρεσία.

Μεγάλο μέρος αυτής της νέας κατάθεσης μπορεί να δοθεί επίσης ως δάνειο, που καταλήγει στο λογαριασμό ενός τρίτου φυσικού προσώπου ή οργανισμού.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύθηκαν την προηγούμενη δεκαετία υπέρμετρα τα μεγέθη των καταθέσεων στην ελληνική αγορά, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση της εγχώριας οικονομίας μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ υπερδιπλασιάστηκε.

Αναστροφή πορείας

Πλέον, συμβαίνει το ανάποδο. Η διαδικασία της απομόχλευσης, με τη μείωση της ρευστότητας που κυκλοφορεί στην αγορά, οδηγεί σε συρρίκνωση και των καταθέσεων.

Ειδικότερα, τα ποσά που εισπράττουν οι τράπεζες για την εξόφληση δανείων που έχουν χορηγήσει είναι υψηλότερα από τις νέες εκταμιεύσεις, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στο ύψος των καταθέσεων.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, θα περίμενε κανείς το 2013 τα υπόλοιπα των καταθέσεων να αυξάνονταν, δεδομένου ότι δόθηκαν 2,1 δισ. ευρώ σε επιστροφές φόρου, 3,5 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και 2 δισ. ευρώ γεωργικές επιδοτήσεις από την ΕΕ.

Όλα αυτά τα χρήματα κατέληξαν σε λογαριασμούς πολιτών και επιχειρήσεων. Κι όμως, οι καταθέσεις υποχώρησαν. Και όσο οι ρυθμοί μεταβολής των δανείων είναι αρνητικοί, τόσο θα συνεχίζεται η πίεση στα σχετικά μεγέθη, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς.