A- A+
Την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ζήτησε από την κυβέρνηση η τρόικα
Την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, μετά το πέρας της 6μηνης πιλοτικής μείωσής του στο 13% ζήτησε από την κυβέρνηση η τρόικα, στην πρώτη συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από την 1η Αυγούστου στο 13% για μία δοκιμαστική περίοδο 6 μηνών, με την τρόικα να συμφωνεί σε διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα εάν τα αποτελέσματα στα έσοδα ήταν θετικά.

Ωστόσο, στη συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα υποστήριξε ότι η μείωση του φόρου δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στα έσοδα, τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται μειωμένα παρά την άνοδο που παρουσίασε ο εισερχόμενος τουρισμός.

Από την πλευρά του πάντως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επέμεινε ότι τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, υποστηρίζοντας ότι η τελική εικόνα θα αποτυπωθεί στα στοιχεία των επόμενων μηνών.

Επιπλέον, τέθηκε θέμα μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα έσοδα από τους φόρους στα καύσιμα υστερούν σε σχέση με τους στόχους.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, εάν αποδειχθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πέτυχε, θα τεθεί από άλλη βάση η περικοπή του φόρου που επιβάλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης.