A- A+
Βγαίνει στους δρόμους νέα σώμα του υπουργείου Οικονομικών για φορολογικούς ελέγχους
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να «βγουν» στους δρόμους οι ελεγκτές της νέας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι θα λειτουργούν προληπτικά ενάντια στη φοροδιαφυγή.

Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ που θέτει στο στόχαστρο ευρύτερα την καταστολή του οικονομικού εγκλήματος, το νέο σώμα θα πραγματοποιεί προληπτικούς ελέγχους ειδικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), την έξοδο του νέου σώματος στους δρόμους προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο του 5ου Thessaloniki Forum.

Όπως είπε, «άμεσα στήνουμε τη μεθοδολογία [για τη λειτουργία της νέας υπηρεσίας], η οποία θα στελεχώνεται από τελωνειακούς και εφοριακούς υπαλλήλους, ώστε οι έλεγχοι να ξεκινήσουν στις επόμενες ημέρες».

Η στελέχωση

Στο νέο σώμα μεταφέρονται 192 εφοριακοί από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), καθώς και 84 οχήματα και σκάφη για τη διενέργεια ελέγχων.

Συγκεκριμένα, οι "ράμπο" θα έχουν αρμοδιότητες προληπτικού ελέγχου εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας και προσωρινού φορολογικού ελέγχου, ιδίως στους παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, με έμφαση στον ΦΠΑ, καθώς και τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων της τελωνειακής νομοθεσίας.

Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους θα μπορούν να προβαίνουν σε ελέγχους μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσής τους και του τελωνειακού καθεστώτος, υπό το οποίο τελούν, όπως, επίσης σε κατασχέσεις βιβλίων, εγγράφων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και άλλων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.

Η σχέση με ΣΔΟΕ

Αντίστοιχες αρμοδιότητες διατηρούνται ωστόσο και στο ΣΔΟΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που αυτό ασκεί.

Εάν, κατά την διάρκεια ελέγχου που διενεργείται από το ΣΔΟΕ, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του, προκύψουν πληροφορίες φορολογικού ή τελωνειακού ενδιαφέροντος, διαβιβάζονται με πληροφοριακό δελτίο στην ΓΓΔΕ προς αξιολόγηση.

Εφόσον κατά την ολοκλήρωση του ελέγχου από το ΣΔΟΕ προκύπτει παράβαση της φορολογικής ή τελωνειακής νομοθεσίας, η έκθεση ελέγχου διαβιβάζεται στην ΓΓΔΕ, για περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.