A- A+
Alpha Bank Vs Eurobank για καταθέσεις: Άνοδο αναμένει η πρώτη, πτώση η δεύτερη
Αντίθετες απόψεις διατυπώνουν σε αναλύσεις που δημοσιοποίησαν με διαφορά λίγων ωρών Alpha Bank και Eurobank, αναφορικά με την πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες το επόμενο διάστημα.

Από τη μία πλευρά η Alpha Bank εμφανίζεται αισιόδοξη, προβλέποντας ενίσχυση των μεγεθών και από την άλλη η Eurobank «βλέπει» υποχώρησή τους λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων των επόμενων τριμήνων.

Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώθηκαν με αφορμή των πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα των καταθέσεων το Σεπτέμβριο, την οποία και οι δύο τράπεζες απέδωσαν στην πληρωμή φόρων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ορόσημο η Blackrock

«Η ροή επανόδου των ιδιωτικών καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα αναμένεται, παρά τις μεταπτώσεις τους, να ενδυναμωθεί, λόγω της σταθερής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που τους εξασφαλίζει επαρκή κεφαλαιακή βάση στα επόμενα έτη» επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank.

Οι οικονομολόγοι της επισημαίνουν ότι η αβεβαιότητα θα περιοριστεί πιο αποτελεσματικά με την λήξη και της τρέχουσας διαγνωστικής εκτίμησης της BlackRock για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών και την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων τους μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Επιπλέον, αναφέρει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη Γενική Κυβέρνηση το 2013, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προβολή με πιο πειστικό τρόπο της βιωσιμότητας του σημαντικά αναδιαρθρωμένου ελληνικού δημόσιου χρέους.

Τέλος, τονίζει ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας και της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα δημιουργεί συνθήκες για σταδιακή μείωση και του πολιτικού κινδύνου, που έχει σημασία ιδιαίτερα στις τραπεζικές καταθέσεις.

Από την πλευρά της η Eurobank σημειώνει πως κατά τους επόμενους μήνες αναμένεται περαιτέρω μείωση των καταθέσεων του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, δεδομένων των καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στην αποστολή των ειδοποιήσεων για φόρους ακίνητης περιουσίας προηγούμενων ετών (ΦΑΠ2011-12).