A- A+
ΥΠΟΙΚ: Αποκλείει τη συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ - Συζητά αλλαγές
Κατηγορηματικά αντίθετο με το ενδεχόμενο συνέχισης του ισχύοντος καθεστώτος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, μέσω του αποκαλούμενου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, μετά τις ανιδράσεις που προκλήθηκαν από κυβερνητικούς βουλευτές σε σχέση με το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, το νομοσχέδιο για τον οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, το υπουργείο είναι ανοιχτό σε προτάσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι αδύνατο να γίνει δεκτή η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ για διατήρηση του ισχύοντος τέλους ακινήτων και το 2014, προκειμένου να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση σε οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Τα εμπόδια

Ο πρώτος λόγος που δεν μπορεί να συνεχιστεί το ισχύον καθεστώς σχετίζεται με την αντισυνταγματικότητα του μέτρου, το οποίο εάν επεκταθεί για τρίτη συνεχή χρονιά λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και παύει να είναι έκτακτο.

Δεύτερον, το τέλος ακινήτων αποφέρει περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ με τον ενιαίο φόρο ακινήτων υπολογίζονται έσοδα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη λοιπόν και αν ξεπεραστούν τα προβλήματα αντισυνταγματικότητας, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να καλυφθεί το 1 δισ. ευρώ που θα λείψει από τον προϋπολογισμό.

Ερχονται αλλαγές

Στο υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτοί σε προτάσεις χωρίς ωστόσο δημοσιονομικό κόστος. Ήδη, έχει ανακοινωθεί ότι οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) θα εξαιρεθούν από τον ενιαίο φόρο.

Στη συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ την Τετάρτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε από τους βουλευτές να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για αλλαγές στο ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι την Κυριακή το βράδυ προκειμένου τη Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να κατατεθεί στη Βουλή.