A- A+
Έκλεισε deal 500 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς - Μεγάλη ζήτηση για το 4,64% της BCP
Με αυξημένο ενδιαφέρον από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και υπερκάλυψη της προσφοράς κατά 1,5 φορά, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το placement για το 4,64% της Τράπεζας Πειραιώς από τη Millennium BCP.

Η BCP απέκτησε τη συγκεκριμένη θέση στην Τράπεζα Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου.

Ειδικότερα, μετά από συμφωνία με τη διοίκηση της ελληνικής τράπεζας, επένδυσε 400 εκατ. ευρώ και απέκτησε μετοχές και warrants της Πειραιώς. με αντάλλαγμα την αγορά από την τελευταία της ελληνικής θυγατρικής της, Millennium Bank.

Μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης, η BCP θα λάβει 494 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι καταβλήθηκαν 1,5 ευρώ για κάθε μετοχή και 0,6 ευρώ για κάθε warrant που πούλησε.

«Ανοίγουν οι αγορές»

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζας Πειραιώς, αναφέρει πως η διοίκηση του ελληνικού ομίλου αξιολογεί θετικά τη διεύρυνση της μετοχικής της βάσης και την αύξηση του ποσοστού των διαθέσιμων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float), που συνεπάγεται η Συναλλαγή της BCP.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα ενίσχυσης της παρουσίας της στις αγορές κεφαλαίου».

Μετά από τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, μιας και αλλάζει ο κάτοχος των μετοχών.

Ωστόσο, η πώληση αυτή ισοδυναμεί με μία νέα αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι τα χρήματα που εισφέρονται είναι νέα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του ποσοστού της BCP ολοκληρώθηκε μέσω ταχείας διαδικασίας βιβλίου προσφορών (accelerated placement) και αφορούσε το σύνολο των μετοχών και warrants της Τράπεζας Πειραιώς που κατείχε η πορτογαλική τράπεζα.

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ παρείχε υπηρεσίες χρηματιστηριακής διαμεσολάβησης στη Συναλλαγή της BCP. Η Barclays Bank PLC ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε σχέση με τη Συναλλαγή της BCP.

Από την Τρίτη το βράδυ το Moneyonline.gr μετέδιδε:

Όπως έγινε αργά το βράδυ της Τρίτης γνωστό, η BCP άνοιξε βιβλίο προσφορών για την πώληση του πακέτου μετοχών και warrants που διαθέτει στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρωθούν από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα περί τα 500 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ίσο με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, εξαιρουμένων των κεντρικών συμφωνιών με BCP και Societe Generale.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό και τη δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί μία σοβαρή ψήφο εμπιστοσύνης τόσο για τον ελληνικό όμιλο, όσο και για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Τα αποτελέσματα της ιδιωτικής τοποθέτησης θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.