A- A+
Ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι ποινές για όσους δεν τον πληρώσουν και οι εκπτώσεις για τους αδύναμους
Αδυναμία μεταβίβασης του ακινήτου θα συνεπάγεται η μη πληρωμή του νέου ενιαίου φόρου από το 2014, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι εκπτώσεις για αδύναμους.

Αναλυτικότερα, στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για εκείνους που δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων να μεταβιβάσουν το ακίνητο σε τρίτο και να εκχωρήσουν το τίμημα στο Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, κανένα συμβόλαιο μεταβίβασης δεν θα πραγματοποιείται αν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος, ενώ όσοι παραβούν τον νόμο θα πληρώσουν πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Εκπτωση σε αδύναμους

Από την άλλη πλευρά, με βάση το σχέδιο νόμου, παρέχεται έκπτωση φόρου 50% με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:

- Εισόδημα

  • Αγαμος: Ετήσιο εισόδημα ως 7.000 ευρώ.
  • Εγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 8.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με ένα παιδί: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 9.000 ευρώ.
  • Εγγαμος με δύο παιδιά: Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 10.000 ευρώ.

- Περιουσία

  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων οικογένειας: Ως 150 τ.μ.
  • Συνολική επιφάνεια οικοπέδων οικογένειας: Ως 500 τ.μ.
  • Συνολική επιφάνεια αγροτεμαχίων οικογένειας: Ως 6 στρέμματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να μειωθεί ο φόρος είναι κανένα μέλος της οικογένειας να μη χρωστά σε Εφορία ή ασφαλιστικό ταμείο ούτε ένα ευρώ.

Για την πλήρη απαλλαγή από τον φόρο προϋπόθεση είναι η οικογένεια να έχει τρία παιδιά και άνω και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στην περίπτωση της οικογένειας με τρία παιδιά να είναι ως 11.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

Διαβάστε επίσης

* Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τον ενιαίο φόρο ακινήτων - Παραδείγματα