A- A+
Σε χαμηλό οκτώ μηνών οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο - Οι λόγοι της πτώσης (upd)
Πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα κατέγραψαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες το Σεπτέμβριο, υποχωρώντας σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κατά 861 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Η υποχώρηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από τον περασμένο Απρίλιο, όταν τα υπόλοιπα είχαν υποχωρήσει μέσα σε ένα μήνα κατά 1,8 δισ. ευρώ λόγω των εξελίξεων με το «κούρεμα» στην Κύπρο.

Μέσα στο τετράμηνο Ιουνίου - Αυγούστου οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει κατά 2,07 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το υψηλό που καταγράφηκε μετά τις τελευταίες εκλογές του 2012, η μείωση προσεγγίζει τα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι λόγοι της πτώσης

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του Σεπτεμβρίου είναι αποτέλεσμα των πληρωμών προς το δημόσιο.

Όπως εξηγούν, τον πρώτο φθινοπωρινό μήνα πληρώθηκαν φόρος εισοδήματος, τέλη που αφορούν επαγγελματίες, Φόρος Ακίνησης Περιουσίας (ΦΑΠ) και έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ενάμιση μήνα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωρβίου, έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ της μείωσης των καταθέσεων και του ύψους των φόρων που καταβλήθηκαν στο κράτος εκτιμάται ότι καλύφθηκε από χρήματα που βρίσκονταν εκτός τραπεζικού συστήματος και δευτερευόντως μέσω των πιστωτικών καρτών.