A- A+
Το τελευταίο σχέδιο για το νέο φόρο ακινήτων - Ελάφρυνση σε φθηνά σπίτια
Ελαφρύνσεις για κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία και επιβαρύνσεις για ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 3.251 ευρώ το τ.μ. προβλέπει το τελευταίο σχέδιο της κυβέρνησης για τον ενίαίο φόρο ακινήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», με το νέο σενάριο ο πήχυς των φόρων διαμορφώνεται στα 3,5 δισ. ευρώ, από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν στο προηγούμενο, δηλαδή οι επιβαρύνσεις μειώνονται κατά 350 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα 250 εκατ. προέρχονται από τη νέα κλίμακα για τα οικόπεδα και τα 100 εκατ. από τις κατοικίες.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, μεγάλες επιβαρύνσεις υπάρχουν για τις κατοικίες που έχουν αντικειμενική αξία από 3.251 έως 4.250 ευρώ.

Αντίθετα, θα υπάρξουν μικρές ελαφρύνσεις για όσους διαθέτουν κατοικίες σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, καθώς και για τις κατοικίες που έχουν τιμή ζώνης άνω των 4.501 ευρώ το τ.μ.

Οσον αφορά τα οικόπεδα (εντός σχεδίου ή εντός οικισμού) με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκύπτει σημαντική αύξηση.

Ο υπολογισμός του φόρου

Ο φόρος στις κατοικίες (διαμερίσματα, μονοκατοικίες) προκύπτει από τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, του βασικού συντελεστή (ΒΣ), του συντελεστή παλαιότητας (ΣΠΚ), του συντελεστή ορόφου (ΣΟ), του συντελεστή προσόψεως (ΣΠ), του συντελεστή απομείωσης (ΣΑΕ), στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει, του συντελεστή βοηθητικών χώρων (ΣΒΧ) και του συντελεστή ημιτελούς κτίσματος (ΣΗΚ), όπου αυτός ισχύει, ως εξής:

Φόρος = Επιφάνεια κτίσματος (μ2) x ΒΦ x ΣΠΚ x ΣΟχ ΣΠ x ΣΑΕ (στις περιπτώσεις που αυτός ισχύει) x ΣΒΧ (στις περιπτώσεις βοηθητικών χώρων) x ΣΗΚ (όπου αυτός ισχύει).

Παραδείγματα

• Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ. χωρίς πρόσοψη (δευτέρου ορόφου) και παλαιότητας 5 ετών σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 3.500 ευρώ το τ.μ., θα πληρώσει φόρο 1.224 ευρώ. Σήμερα για το ίδιο ακίνητο πληρώνει ακριβώς το ίδιο ποσό, 1.224 ευρώ.

• Ιδιοκτήτης ακινήτου 70 τ.μ. (πρώτου ορόφου) σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και ηλικίας 10 ετών χωρίς πρόσοψη θα πληρώσει το 2014 φόρο 362,25 ευρώ. Με το υφιστάμενο καθεστώς ο φόρος ανέρχεται στα 410,5 ευρώ ετησίως.